• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pojedine inostrane firme raskidaju ugovore sa firmama u RS

Autor Glas Srpske

Pojedina preduzeća iz Srpske ostaju bez stranih partnera koji im zbog trenutne teške situacije izazvane širenjem virusa korona otkazuju realizaciju višemilionskih ugovora.

 Koronavirus posljedice na privredu Izvor: Mondo/Goran Sivački

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je da domaći privrednici, nakon svih problema sa kojima su suočeni, ostaju i bez stranih partnera, koji im otkazuju poslove "teške" više miliona maraka.

"Inostrani partneri obavještavaju domaće firme da obustavljaju saradnju koja traje nekoliko godina, pa čak i decenija. Riječ je uglavnom o preduzećima iz Italije, Njemačke i Austrije, odnosno zemalja koje su najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srpske," kazao je Blagojević.

Možda će vas zanimati

Naglasio je da su pojedine inostrane firme i iz preventivnih razloga stavile ključ u bravu do polovine aprila, što svakako utiče i na ugovore koje imaju sa preduzećima iz RS.

Sa ovim problemom suočeno je i tekstilno preduzeće "Mraz" iz Pala, koje godinama sarađuje sa svjetski priznatim kućama.

"Obaviješteni smo od strane partnera, sa kojim radimo već 12 godina, da obustavlja trenutno saradnju sa nama zbog teške situacije u koju su dovedeni zbog pojave i širenja virusa korona. Nadam se da ćemo, kada sve ovo malo utihne, nastaviti saradnju. Mi sada nastojimo na sve načine da nađemo novog kupca. Mi smo svojim proizvodima snabdijevali inostranstvo, kruzere. Sada je sve stalo," kazao je direktor i jedan od vlasnika "Mraza" Mladen Kovačević.

On je naglasio da su trenutno likvidni, te da će uspjeti da ispoštuju bar minimalne obaveze koje imaju i da isplate plate radnicima, kao i ostale račune koji su neodloživi.

Sa sličnim poteškoćama suočava se i preduzeće "Nova drvna industrija Podgradci" (Nova DiPO), koja 98 odsto svog proizvodnog programa radi za švedski brend "Ikea".

"Oni kupuju sve naše proizvode. Prošle sedmice umanjili su nam količine za isporuku za 30 odsto, ove sedmice takođe imamo značajno umanjenje. Čekamo odluku šta će biti dalje. Ostaje nam izgleda samo azijsko tržište u ovom momentu," rekao je direktor "Nove DiPO" Veljko Beuk i dodao da su zbog trenutne krize skladišta robe popunjena.

Veliki broj domaćih firmi je, u jeku otkazivanja višemilionskih poslova od strane inostranih firmi, fokusiran trenutno na traženje novih poslovnih partnera kako bi održali proizvodnju na minimumu.

Vladimir Blagojević ističe da je neophodna podrška domaćim privrednicima sa nivoa BiH, te da treba da uvedu olakšice po pitanju plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV).

"Tako na primjer preduzeća plaćaju PDV i za proizvedene maske. Veliki broj firmi se preorijentisao na šivenje maski, a poražavajuće je da na te maske moraju platiti PDV," rekao je Blagojević i dodao da privrednici nisu sasvim zadovoljni načinom uvođenja maratorijuma na otplatu kredita, te da traže da ta odluka bude uređena kao i u Srbiji. Blagojević je naveo i da je do sada više do 400 firmi ispunilo anketu koju sprovode, a koja se odnosi na probleme privrednika nastale zbog pojave i širenja virusa korona.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE