• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Udruženje banaka BiH: Olakšice u otplati kredita za fizička i pravna lica

Autor SRNA

Komercijalne banke u BiH donijeće inicijalne mjere podrške u otplati kredita za građane i kompanije pogođene virusom korona, koje će trajati minimalno tokom perioda stanja nesreće.

 Udruženje banaka BiH: Olakšice u otplati kredita za fizička i pravna lica Izvor: Guliver/Getty Images/Doucefleur

Mjere se dalje mogu produžavati, ukoliko se vanredno stanje nastavi, saopšteno je iz Udruženja banaka BiH.

Za pravna lica na raspolaganju će biti različite mjere određene u skladu sa individualnim potrebama klijenata.

Možda će vas zanimati

"Sve kompanije koje su direktno pogođene krizom, kao i one gdje je uticaj krize manji ili će naknadno nastati, imaće mogućnost podnošenja zahtjeva za neku od mjera olakšica. Realizaciju mjera banke će obavljati direktnom komunikacijom nadležnih bankarskih službenika, zaduženih za vođenje poslovnog odnosa sa klijentom - pravnim licem", navodi se u saopštenju.

Kada su u pitanju fizička lica, banke će obezbijediti privremeni moratorijum ili drugu posebnu mjeru na kreditne plasmane svim pojedincima koji su pogođeni nastalom situacijom - klijenti kojima su smanjenja primanja, ugrožena stabilnost primanja, te samim tim i kapacitet otplate kreditnog zaduženja.

I za fizička i za pravna lica, mjere relaksacije će se odobravati po ubrzanoj proceduri, uz minimalnu dokumentaciju i uz maksimalne napore da se obezbijedi realizacija mjera i bez dolaska u banku.

Konkretne upute biće dostupne na veb-stranicama banaka od 3. aprila, uključujući sve kanale komunikacije koji će se koristiti, telefon, mejl, SMS, viber i slično, kako bi se povećao kapacitet i brzina obrade.

Iz Udruženja navode da banke neće naplaćivati dodatne troškove u periodu mjera, kao ni naknade za modifikacije postojećih kredita.

"Udruženje banaka je u intenzivnom kontaktu sa svim relevantnim institucijama u BiH, od kojih prikuplja podatke o privrednim granama i/ili pojedincima koji su pogođeni krizom, u namjeri da bankama članicama omogući koordinaciju neophodnih aktivnosti usljed novonastale situacije uzrokovane epidemijom", navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja poručuju da će banke u BiH aktivno nastaviti pratiti situaciju, djelovati na najbolji mogući način u interesu svojih klijenata i pružiti im adekvatnu pomoć, kako bi zajednički premostili krizu izazvanu virusom korona. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE