• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U FBiH za 20 dana bez posla ostalo 12.411 radnika

Izvor MONDO/Srna

Od početka aprila bez posla je u Federaciji BiH (FBiH) ostalo 12.411 osoba, potvrđeno je iz federalnog Zavoda za zapošljavanje.

 U FBiH za 20 dana bez posla ostalo 12.411 radnika Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Direktor federalnog Zavoda za zapošljavanje Helena Lončar rekla je na konferenciji za novinare da je na evidenciji Zavoda 31. marta bilo 307.197 osoba, a 20. aprila 319.608 osoba.

Ona je navela da se od pojave virusa korona na evidenciju Zavoda za zapošljavanje FBiH prijavilo ukupno 15.107 osoba, od kojih je 10.214 zatražilo novčanu naknadu.

Možda će vas zanimati

"Niko neće ostati uskraćen za novčanu naknadu, a ni za pravo na zdravstveno osiguranje ili dokup staža", dodala je Lončareva.

Ona je rekla da će otpušteni radnici, kojima poslodavci nisu uplaćivali doprinose, od Zavoda imati pravo na novčanu naknadu, napominjući da je to odluka Vrhovnog suda FBiH.

"Svima koji se žale na službe koje im nisu dale rješenje da ostvare to pravo, federalni Zavod za zapošljavanje uvažiće te žalbe i vratiti službama na ponovno postupanje", dodala je Lončareva.

Ona je rekla da je usvojena odluka kojom je omogućeno zapošljavanje svim zdravstvenim i socijalnim ustanovama koje imaju potrebu za dodatnim kadrom i njome je precizirano da se one mogu obratiti službama za zapošljavanje koje će ih uputiti na koji način da apliciraju, odnosno ostvare subvenciju na zapošljavanje kadra te vrste.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE