• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog virusa ćemo stalno raditi od kuće?

Autori mondo.rs Autori Tanjug

Sa rastom broja obolelih od koronavirusa koji je postao globalni problem, mnoge kompanije u svetu zatražile su od svojih zaposlenih da neko vreme rade od kuće, dok druge pak omogućavaju dobrovoljni rad od kuće zbog predostrožnosti.

 Zbog virusa ćemo stalno raditi od kuće? Izvor: stockfour/iStockphoto

Za razliku od nekih firmi koje su o ranije shvatile da rad od kuće ne daje manji kvalitet, Amazon, Facebook, Google i Microsoft preporučili su tek sada svojim radnicima u Sijetlu u državi Vašington, na severozapadu SAD, da neko vreme rade od kuće, i to nakon što je ustanovljeno kako je jedan od njihovih dobavljača bio pozitivan na test za Covid-19.

Deo kompanija otkazao je godišnje sastanke i konferencije, poput Facebooka, IBM-a i Adobea, a neke kompanije, poput Apple su svojim radnicima zabranile putovanja u Kinu, dok su druge pak smanjile opseg poslovnih putovanja na minimum.

Možda će vas zanimati

Sveski trend prevencije globalnog virusa prate i u Srbiji, gde i kako ko može, pa su neke kompanije, uglavnom iz IKT sektora, pozvale svoje zaposlene da rade od kuće, a neke su to morale i da urade pod prisilom zdravstvenih vlasti.

Portparol Infostuda Petar Stakić rekao je Tanjugu da većina od 200 zaposlenih, od čega je 180 u Subotici, a 20 u Beogradu, već radi od kuće, po preporuci kompanije.

Preporučeno je da nemaju sastanke, da ne putuju i ako putuju da budu u samoizolaciji, kao i da nose zaštitne maske, a kompanija je napravila i svoje uputstvo za ponašanje zaposlenih.

PRISILNO KOD KUĆE

Zaposleni u kineskoj telekomunikacinoj kući Huawei, sa srpskim sedištem na Novom Beogradu, u kojoj radi kineski državljanin kod kojeg je potvrđen pozitivni nalaz na korona virus, poslati su juče da rade od kuće. Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženim biće narednih 14 dana u samoizolaciji. Dva sprata zgrade u Erport sitiju potpuno su dezinfikovana. Nekolicina drugih kompanija koje su smeštene u ovoj zgradi na istovremeno takođe upućuju zaposlene da rade od kuće. U Srbiji je do srede ujutro zvanično registrovano dvanaest obolelih od koronavirusa, a Vlada Srbije donela je na vanrednoj sednici hitne mere, među kojima je i zabrana ulaza za državljane Italije i još četiri zemlje.

Bankarski sektor je pripremljen za krizne situacije u vezi sa korona virusom, potvrdio je Tanjugu generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, Vladimir Vasić. On kaže da su Evropska centralna banka i Evropska bankarska federacija već poslali preporuku bankama da testiraju svoje bekap planove za ovakve prilike koje, inače, imaju sve banke.

"To je nešto što je sastavni deo procesa u bankarskom sektoru, ne samo u ovom slučaju, već i u drugim sličnim situacijama", rekao je Vasić dodajući da je tako bilo i pre nekoliko godina tokom epidemije gripa i u drugim sličnim situacijama.

ZBOG VIRUSA TRAJNA PROMENA?

Što se sveta tiče, Bazfid (Buzzfeed) prenosi kako ovaj prisilni iskorak prema radu od kuće može biti i trenutak u kojem će se prebaciti tas na vagi, odnosno da bi kompanije u budućnosti ovaj način rada mogle prihvatiti radi povećanja svoje uspešnosti, naročito kod onih zaposlenih koji od kuće mogu jednako efikasno, ako ne i kvalitetnije da rade nego u kancelariji.

"Nikada više nećemo raditi na isti način", kaže šefica ljudskih resursa u Twitteru, Dženifer Kristi.

"Menadžeri koji nisu mislili da mogu voditi timove sa udaljenih mjesta dobili su novu perspektivu te zato mislim da se iz ove pozicije nikada više nećemo vratiti natrag", smatra Kristi.

Istovremeno, mogućnost rada od kuće ističe se i kao jedna od nejednakosti koja se može stvoriti prema radnicima u različitim industrijama i kompanijama, jer nemogu baš svi da rade van radnih protora firme, prenosi CNBC.

Dok tehnološke kompanije mogu lako organizovati takav rad, one koje imaju radnike na linijama u fabrikama ili u uslužnim delatnostima ne mogu da priušte ostanak radnika kod kuće.

BLS, američki statistički biro koji se bavi zaposlenošću, u svom istraživanju ističe kako oko 22 odsto prodajnih radnika, 16 odsto građevinara, 11 odsto administrativnih radnika, 11 odsto servisnih radnika, 10 odsto instalatera, osam odsto transportnih radnika te šest odsto ljudi zaposlenih u proizvodnji deo posla može obavljati kod kuće.

Statistički biro upozorava i na to kako su te industrije često segregirane rasno i spolno, tako da neke branše mogu više koristiti rad od kuće od drugih.

PROČITAJTE I OVO

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE