• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privreda u RS poslije korone: Kada će se brojke vratiti na staro?

Autori mondo.ba Autori Bojana Živanić

Većina privrednika u Republici Srpskoj vratila se samo na puno radno vrijeme, ali za kapacitet rada se ne može reći isto, pa veliki broj njih posluje sa značajno smanjenim prometom u odnosu na onaj prije pandemije koronavirusa.

 pad kapaciteta privreda Saša Trivić  Izvor: LANACO/Promo, za mondo.ba

Pad prometa je, prema riječima sagovornika portala Mondo, različit od djelatnosti do djelatnosti, a kada će se kapacitet vratiti na starom još uvijek se ne zna sa sigurnošću.

"Veoma je malo djelatnosti koje rade punim kapacitetom. Gotovo svi su pretrpjeli pad prometa s tim da je on različit od djelatnosti do djelatnosti. Ono što je na početku bilo evidentno je da je ugostiteljstvo imalo evidentan pad i mislim da danas se veći dio ugostitelja kreće u prometu od 50 do 70 odsto u odnosu na ranije.. nema nikog da radi preko toga. Kada su turizam i hotelijerstvo u pitanju možemo reći da je na pet ili deset odsto što je isto značajan problem”, kazao je za Mondo predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, Saša Trivić.

Naveo je da trgoci trenutno posluju sa prometom između 70 i 80 odsto, te da imaju tendenciju popravljanja.

"Kada je u pitanju drvna industrija, ona posluje sa negdje 60 do 80 odsto prometa.Imali su na početku neki trend rasta, a sada brojke stoje otprilike na tim procentima. Metalska industrija, u zavisnosti od toga za koga rade, ima različite padove. Oni koji rade za automobilsku industriju u Njemačkoj ili na drugim tržištima imaju značajan pad," pojasnio je Trivić.

Dodao je da prema nekim procjenama industrija koja se tiče lokalnog tržišta može očekivati povratak na stari promet za otprilike mjesec dana, dok će ostale industrije sporije rasti.

"Očekivati je da veća poboljšanja budu za mjesec, mjesec i više dana, ali nema nikakve garancije da će to biti vraćeno na 100 odstotne promete i vjerovatno će te industrije trebati oporavak od godinu dana da se vrate na one promete koje su imali prije," rekao je Trivić.

Portparol Privredne komore RS, Vladimir Blagojević kazao je da će biti potrebno vrijeme da se sve vrati u ono stanje u kojem je privreda Republike Srpske bila prije koronavirusa.

"U martu smo, kada je trgovina u pitanju imali nagli skok prometa i to je bio onaj period kada su ljudi pravili zalihe. Sada imamo pad i biće potrebno neko vrijeme da se stvari vrate u normalu," naveo je Blagojević, te dodao da su posljedice značajno ublažene mjerama Vlade RS.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE