• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dolar će izgubiti trećinu vrijednosti!"

Autori Bloomberg Autori cnbc Autori Georgi Mitev Šantek

Američka valuta će u 2021. godini izgubiti čak trećinu vrijednosti, upozorio je bivši predsjednik banke Morgan Stenli Azija, Stiven Rouč.

 "Dolar će izgubiti trećinu vrijednosti!" Izvor: Guliver/Getty Image, metamorworks/iStockphoto

Tako drastičan pad svjetske valute mogao bi da dovede do naglog smanjenja štednje stanovništva i povećanje državnog duga uslijed uspješnog oporavka nakon krize glavnih trgovinskih partnera SAD.

"Američka ekonomija je pod jakim uticajem značajne makroekonomske neravnoteže već dugo vrijeme, prevashodno veoma niske domaće štednje i hroničnog deficita tekućeg računa. A ovi problemi će krenuti još više nagore, kada eksplodira fiskalni deficit u godinama pred nama. Dolar će pasti veoma, veoma oštro i to u godinu dana, najviše dvije", rekao je za CNBC Rouč, sada profesor Univerziteta Jejl.

A ništa mnogo boljeg ne može uraditi ni eventualna promjena na vlasti u novembru u Vašingtonu, posebno zbog toga što zakonodavci moraju da se bore sa ekonomskim udarom zbog korona krize sa dosad nezabilježenim stimulativnim mjerama za privredu.

KORONA KRIZA NE ŠTEDI NI SAD

Prema procjenama američkog Biroa za ekonomska istraživanja, u prvih šest mjeseci u zemlji je zatvoreno preko 100.000 preduzeća, a 44 miliona Amerikanaca je izgubilo posao. Ali, stanovništvo još uvijek nema ozbiljnih problema zahvaljujući državnom programu novčane podrške - 159 miliona ljudi je dobilo jednokratne uplate u iznosu od 1.200 dolara, a više od 20 miliona nezaposlenih je dobilo pravo na dodatnih 600 dolara nedjeljno kao dodatnu pomoć uz državni program novčane pomoći.

Rouč tvrdi da se era "prekomjerne privilegije" američkog dolara kao glavne svjetske rezervne valute bliži kraju.

"Valute uspostavljaju ravnotežu između unutrašnje ekonomske osnove zemlje i spoljne percepcije njene snage ili slabosti", ističe on za Blumberg i dodaje da se u SAD taj balans brzo mijenja, zbog čega je krah dolara moguće očekivati u bliskoj budućnosti.

On podsjeća da je od januara do aprila indeks dolara porastao za sedam odsto, jer su investitori "širom svijeta u američkoj valuti vidjeli zaštićeno sredstvo tokom krize korona virusa".

Kao rezultat toga, sada, prema procjenama Banke za međunarodna plaćanja, vrijednost dolara je za 33 odsto iznad minimuma 2011. godine, ali već u 2021. godini, on se lako može vratiti na ove minimume, gubeći na vrijednosti 35 odsto.

"Svaki kurs valute predstavlja cijenu koja odražava stanje zemlje, ekonomsko, finansijsko, socijalno i političko, u odnosu na uporedive karakteristike drugih zemalja. Odnosno, promjene kursa valute su rezultat poređenja SAD sa Evropom, Kinom i tako dalje", kaže Rouč.

Prema podacima Banke za međunarodna plaćanja, najveći partneri SAD su Kina, Evropska unija, Meksiko, Kanada i Japan.

Vrijednost valuta ovih zemalja određuje kurs dolara na međunarodnim tržištima za 72 odsto. Drugim riječima, da bi dolar izgubio na vrijednosti, ove valute moraju da ojačaju, što je vrlo vjerovatno.

Valuta američkih partnera u zoni slobodne trgovine, Meksika i Kanade, mnogo je pretrpjela početkom godine zbog korona virusa i pada cijena nafte, a kako se vrijednosti stabilizuju i ekonomska aktivnost nastavlja, meksički pezos i kanadski dolar će značajno ojačati.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE