• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

On je prvi Azijac u Top 10 superbogataša, i ne zove se Džek Ma

Autor Georgi Mitev Šantek

Blumbergova lista deset najvećih svjetskih multmilijardera dobila je i prvog člana iz Azije, a čovjek koji je istisnuo Larija Elisona (Orakl) i Fransoaz Betenkur Majers (L'Oreal) nije osnivač Alibabe, Džek Ma.

 Top 10 bogataša na svijetu Izvor: Screenshott/Youtube/ The Economic Times

Neto vrijednost imovine Indijca Mukeša Ambanija, predsjednika Relajans industriez (Reliance Industries Ltd) je skočila na gotovo 65 milijardi dolara i učinila ga jedinim azijskim tajkunom koji se popeo u Top10 Blumbergovog indeksa milijardera.

Na toj ekskuzivnoj listi Ambani je pretekao Lerija Elisona i softverskog giganta Orakl, i nasljednicu L'Oreala, Fransoaz Betenkur Mejers, piše magazin "Forčjun" (Fortune).

Možda će vas zanimati

Iako bi većina upitanih o "najbogatijem Azijcu" tipovala na Džeka Ma, osnivača globalnog giganta u internet trgovini Alibaba (41 milijarda $), ili bar Ma Huatenga iz gejming diva Tencent (50 miijardi), pravi "baja" je ipak Ambani, vlasnik 42% Relajansa, korporacije koja je nastala na petrohemijskom biznisu a razvila se na tekstilu i energetici.

Ambani je smjelo rizikovao sa investiranjem u digitalnu jedinicu firme - Jio Platforms, koja je brzo postala telekom džin.

"Ambanijevo bogatstvo znatno se uvećalo za vreme pandemije koronavirusa, za razliku od ostatka indijske ekonomije koja je gotovo desetkovana", kaže Džajati Goš, šef Centra za ekonomske studije na Džavaharlal Nehru Univerzitetu.

Taj 63-godišnji Indijac živi u palati do 27 spratova u Mumbaju, zvanoj Antilija, koja ima tri helidroma, parking za 168 automobila, bioskop od 50 mjesta, balsku dvoranu sa kristalnim lusterima, tri sprata visećih vrtova inspirisanih Vavilonskim...

Na Blumbergovoj listi vodi Džef Bezos (Amazon, 160 milijardi $), ispred Bila Gejtsa (Majkrosoft, 112 milijardi) i Marka Cukerberga (Facebook, 90 milijardi).

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE