• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poražavajuće: Samo 31 odsto domaćinstava u BiH priključeno na kanalizaciju

Autori mondo.ba Autori Bojana Ninković

Kvalitet vodnih usluga u BiH je ispod regionalnih i globalnih standarda. Samo 31% domaćinstava je priključeno na kanalizaciju dok je samo 15% otpadnih voda tretirano prije izlivanja u prirodu.

 kanalizacija BiH Svjetska banka  Izvor: China Photos/Getty Images AsiaPac

Objavljeno je ovo na stranici Svjetske banke BiH, te istaknutno da ova institucija zajedno sa vlastima i razvojnim partnerima u BiH razgovara o mogućim načinima podrške modernizaciji vodnih usluga.

Možda će vas zanimati

Kako je navedeno, vodne usluge u BiH su pod nadležnošću lokalnih samouprava, a pružaju ih putem javnih komunalnih preduzeća (JKP).

"Sa 120 JKP koje opslužuju prosječno 15.641 stanovnika, vodni sektor u BiH je fragmentiran i dominira šest velikih pružalaca usluga vodosnabdijevanja i sanitarnih usluga u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli, Prijedoru, Bijeljini i Mostaru. Pristup javnim vodnim uslugama u BiH je, prema regionalnim standardima nizak," navodi se u izvještaju.

Iznijet je podatak da je samo 48 odsto stanovništva u BiH pokriveno uslugom vodosnabdijevanja u poređenju sa 83 posto stanovništva dunavske regije koji su priključeni na javno vodosnabdijevanje.

"Što se tiče sanitarne zaštite, u dunavskoj regiji 63 odsto stanovništva koristi bezbjedno sanitarne usluge, dok je u BiH ta usluga osigurana za samo 23 odsto stanovništva, a samo 15 odsto sakupljenih otpadnih voda se prečišćava," navodi se u podacima Svjetske banke, te dodaje da je u ruralnim područjima taj procenat još manji i da samo 20 procenata seoskog stanovništva pokriva sistem kojim upravljaju javna vodovodna preduzeća.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE