• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I dalje veća plata u RS nego u FBiH, ministar hvali Zakon o podsticajima

Autor SRNA

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj već je tri mjeseca zaredom veća nego u Federaciji BiH, a na ovaj rezultat je, između ostalog, uticala primjena Zakona o podsticajima u privredi Srpske, rekli su Srni u Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske.

 Prosječna plata u RS i FBiH Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Iz ovog ministarstva navode da je prosječna neto plata u Srpskoj u aprilu iznosila 945 KM, u maju 950 KM, a u junu 958 KM, dok su u FBiH u ovim mjesecima isplaćene prosječne neto plate od 940 KM, 935 KM odnosno 953 KM.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević ranije je rekao Srni da je u Srpskoj nastavljen trend rasta prosječne plate, dodavši da su u momentima kada se svi suočavaju sa brojnim izazovima u privredi na koje utiču posljedice izazvane pojavom virusa korona ovakve vijesti dobrodošle jer govore da je, između ostalog, primjena Zakona o podsticajima u privredi Srpske uticala na ovaj rezultat.

"Zahvaljujući ovom zakonu ukupno 429 privrednih subjekata ostvarilo je pravo na podsticaj za 12.112 radnika, kojima je u prosjeku uvećana neto plata za 100 KM", rekao je Petričević.

Možda će vas zanimati

On je još jednom pozvao privrednike da iskoriste mogućnosti ovog zakona, apliciraju na ime povećanja plata radnika u svojim privrednim društvima.

Zakon o podsticajima u privredi Republike Srpske, čija je primjena počela 1. jula prošle godine, uspostavio je okvir za dodjelu podsticaja privrednim subjektima s ciljem povećanja konkurentnosti i produktivnosti privrede u Republici Srpskoj.

Podsticajna sredstva predviđena ovim zakonom dodjeljuju se privrednim subjektima po osnovu povećanja plate radnika.

Sredstva predviđena ovim zakonom se nalaze u budžetu Ministarstva privrede i preduzetništva za ovu godinu i dodjeljuju se privrednim subjektima po osnovu povećanja plate radnika.

Svjesni prednosti koje donosi primjena elektronskih servisa, Ministarstvo privrede i preduzetništva je još tokom protekle godine maksimalno pojednostavilo proces prijave, te omogućilo elektronsko podnošenje zahtjeva za dodjelu podsticaja.

Tako poslovni subjekti mogu na jednostavan način preuzeti i popuniti elektronski obrazac u kategoriji "ePodsticaj" na internet stranici ovog ministarstva, te na taj način bez dolaska na šalter završiti proces prijave i iskoristiti mogućnosti koje im pruža Zakon o podsticajima u privredi Srpske.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Jest kad je Dodik nabio plate budzetlijama a realnom sektoru 550 maši puna kapa

MONDO REPORTAŽE