• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvještaj EBRD-a: Rast BDP-a u BiH dodatno usporen na dva odsto

Autor SRNA

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH dodatno je usporen u prvoj četvrtini ove godine na dva odsto, navodi se u najnovijem izvještaju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o regionalnim ekonomskim izgledima.

 Izvještaj EBRD-a: Rast BDP-a u BiH dodatno usporen na dva odsto Izvor: Guliver/Getty Images, peshkov/iStockphoto

Iz EBRD-a navode da je prognoziran pad BDP-a za pet odsto u ovoj godini, dok se za sljedeću godinu prognozira rast od tri odsto.

U izvještaju se ističe da podaci u vezi sa BDP-om u drugom tromjesečju ove godine još nisu dostupni, ali da drugi parametri ukazuju na nagli ekonomski pad. Iz EBRD-a napominju da je rast BDP-a u BiH bio usporen i tokom 2019. godine.

Pandemija kovid 19 je u velikoj mjeri uticala na proizvodni sektor, a prihodi u prvih sedam mjeseci smanjeni su za 12 odsto.

Prihodi u određenim industrijama, kao što je industrija baznih metala i proizvodnja namještaja, smanjeni su za više od 30 odsto u odnosu na prvih sedam mjeseci 2019. godine.

Pogođen je i sektor turizma u BiH, a to pokazuje podatak da je u julu ove godine broj stranih turista koji dolaze u zemlju bio za 80 odsto manji nego u istom mjesecu lani.

Inflacija ne negativna od aprila 2020. godine, što je posljedica pada cijena prevoza, odjeće i obuće, kao i odluke entitetskih vlasti da ograniče marže na određene proizvode tokom vanredne situacije.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE