• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomija BiH zasniva se na mikro preduzećima koja imaju veoma nisku produktivnost

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

U BiH ima veoma malo srednjih preduzeća, koja su prijeko potrebna ekonomiji, a ogroman procenat privrede čine mala i mikro preduzeća sa minimalnim brojem zaposlenih i niskom produktivnošću.

 Svjetska banka preduzeća ekonomija  Izvor: Guliver/Getty Images, peshkov/iStockphoto

Prema posljednjem izvještaju Svjetske banke u BiH, u BiH ima oko 35.500 firmi, a velika većina, oko 95 odsto njih su mikro preduzeća sa manje od deset zaposlenih, kao i mala preduzeća sa od 11 do 49 radnika.

„Ovakve firme upošljavaju preko polovine ukupne radne snage. Ali, ekonomiji su potrebna jaka, srednja preduzeća (do 250 radnika), koja mogu zaposliti više ljudi i takmičiti se na stranim tržištima,“ istaknuto je u Izvještaju.

Kako navode, U BiH je premalo firmi srednje veličine, što je veoma važno, jer obično firme srednje veličine povećavaju zaposlenost i dovoljno su velike da mogu konkurisati na međunarodnim tržištima i uključivati se u globalni lanac vrijednosti.

Takođe su dodali da je produktivnost radne snage u BiH niska, te da i dalje opada, a radna snaga je nedovoljno iskorištena radom u djelatnostima niske produktivnosti.

„Firma iz BiH je između šest i tri puta manje produktivna od prosjeka EU. Pored toga, produktivnost je u padu: između 2014. i 2017. dolazilo je do prosječnog  godišnjeg pada sveukupne produktivnosti od jednog procenta. Niska produktivnost je dijelom rezultat velikog udjela zaposlenosti u industrijama koje korite nisku tehnologiju, poput prehrambene i usluga s malom dodatnom vrijednošću (maloprodaja, ugostiteljstvo). Samo 10,9 procenata zaposlenosti je u industrijama s visokom ili srednjom tehnologijom (npr. električni ili farmaceutski proizvodi), što je manje od polovine u odnosu na uporedive zemlje i manje od trećine EU prosjeka“, pojašnjeno je u Izvještaju.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE