• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriveno: Kako CIA štiti svoje službenike umiješane u pedofiliju

 Vesna Kerkez
Autor Vesna Kerkez

Jedan službenik je imao seksualni kontakt sa dvogodišnjim i šestogodišnjim djetetom. Jedina kazna bila je – otkaz.

 Otkriveno: Kako CIA štiti svoje službenike umiješane u pedofiliju Izvor: EPA-EFE/DENNIS BRACK / POOL

Tokom proteklih 14 godina, Centralna obaveštajna agencija (CIA) je tajno prikupila dokaze da je najmanje deset njenih zaposlenih počinilo seksualne zločine u koje su umiješana djeca. Ovo pokazuju izvještaji generalnog inspektora CIA-e s kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Iako je većina ovih slučajeva proslijeđena američkim tužiocima na krivično gonjenje, samo je jedna osoba optužena za zločin. Tužioci su ostale slučajeve vratili Agenciji na internu obradu, što znači da se malo njih suočilo sa bilo kakvim posljedicama osim mogućeg gubitka posla i bezbjednosnih dozvola.

Možda će vas zanimati

Ovo je upadljivo drugačije postupanje od načina na koji su seksualni zločini koji uključuju decu tretirani u drugim saveznim agencijama, poput Odjeljenja za unutrašnju bezbjednost i Uprave za borbu protiv droge.

Insajderi CIA-e kažu da se agencija opire krivičnom gonjenju svog osoblja iz straha da će slučajevi otkriti državne tajne.

Otkrića su sadržana u stotinama izvještaja internih agencija do kojih je BuzzFeed News došao kroz tužbe prema Zakonu o slobodi informacija.

Jedan službenik je imao seksualni kontakt sa dvogodišnjim i šestogodišnjim djetetom. Dobio je otkaz. Drugi zaposleni je kupio tri seksualno eksplicitna videa mladih devojaka koje su snimile njihove majke. On je dao otkaz. Treći zaposleni je priznao da je pogledao do 1.400 seksualno nasilnih slika djece dok je bio na zadacima. Zapisnici ne govore koje je akcije, ako ih je bilo, CIA preduzela protiv njega. Ugovaraču koji je organizovao seks sa prikrivenim agentom FBI-ja, koji se predstavljao kao dijete, otkazan je ugovor.

Samo jedna od osoba navedenih u ovim dokumentima optužena je za krivično djelo. U tom slučaju službenik je bio pod istragom zbog pogrešnog rukovanja povjerljivim materijalom.

CIA nije objavila detalje, rekavši samo da agencija „ozbiljno shvata sve navode o mogućim zločinima koje je počinilo osoblje“.
Portparol Istočnog okruga Virdžinije, gdje su poslani mnogi od krivičnih zahtjeva, takođe nije odgovorio na pitanja novinara, rekavši da okrug „ozbiljno shvata svoju odgovornost i smatra odgovornim službenike savezne vlade koji krše savezni zakon u našoj nadležnosti“.

Četiri bivša zvaničnika koji su upoznati sa načinom na koji interne istrage rade u obavještajnim agencijama, rekli su za BuzzFeed News da postoji mnogo razloga zbog kojih tužioci možda neće pokrenuti krivični slučaj. Jedan od njih, upoznat sa radom Kancelarije generalnog inspektora CIA-e, rekao je da je agencija zabrinuta da bi u krivičnom slučaju mogla da izgubi kontrolu nad osetljivim informacijama.

Bivši zvaničnik, koji je pregledao izveštaje generalnog inspektora sa kojih je skinuta tajnost, je rekao:

"Ne možemo dozvoliti da ovi ljudi svjedoče, oni mogu nenamjerno biti primorani da otkriju izvore i metode".

Zvaničnik, koji je primijetio da agencija ima problem sa slikama zlostavljanja djece koji se protežu decenijama unazad, rekao je da razumiju potrebu da se zaštite „osjetljive i povjerljive informacije“.

Međutim, za zločine određene klase, bilo da se radi o obavještajnoj agenciji ili ne, samo morate da smislite kako da krivično gonite ove ljude.

Seksualni zločini koji uključuju djecu, uključujući gledanje slika zlostavljanja, otkriveni su u drugim agencijama koje rukuju osjetljivim informacijama. U izvještaju iz novembra 2009. Ministarstvo odbrane je priznalo da desetine članova osoblja ili izvođača radova Pentagona ima takve slike.

2014. godine, generalni inspektor obavještajne zajednice otkrio je da su dva zvaničnika iz Nacionalne izviđačke kancelarije, koja nadgleda američke špijunske satelite, priznala da su pregledala slike seksualnog zlostavljanja djece tokom poligrafskog ispitivanja.

 Otkriveno: Kako CIA štiti svoje službenike umiješane u pedofiliju
Direktor
Izvor: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Otkrića o zlostavljanju djece su izvučena iz neobjavljenog izvještaja agencije CIA.

BuzzFeed News je dobio pristup ovim dokumentima nakon decenijske potrage, koja je uključivala 13 zahtjeva za javne evidencije i tri odvojene tužbe prema Zakonu o slobodi informacija.

Ti zahtjevi, od kojih najraniji datiraju još iz 2012. godine, bili su za istrage koje je zatvorila Kancelarija generalnog inspektora, koja djeluje nezavisno od agencije i ispituje nedolično ponašanje zaposlenih.

Novi zahtjevi podnošeni su svake naredne godine. U početku CIA nije odgovarala; zatim je rečeno da će biti potrebne godine za obezbjeđivanje bilo kakvih dokumenata. Nakon tih zahtjeva 2014, 2015. i 2020. godine uslijedile su tužbe, a agencija je ušla u pregovore o tome koja dokumenta će objaviti. Pandemija koronavirusa odložila je proces za godinu dana, ali je agencija konačno počela da objavljuje dokumente u martu, a konačni set će objaviti u decembru.

Dokumenti, između ostalog, otkrivaju obrazac slučajeva seksualnog zlostavljanja, pri čemu su interni istražioci iskopali dokaze o seksualnim zločinima u koje su umiješana djeca, ali savezni tužioci nisu podigli optužbe.

 Otkriveno: Kako CIA štiti svoje službenike umiješane u pedofiliju Izvor: @MargJohnsonVA via Twenty20

Kao što je tipično za obavještajne dokumente, zapisi su uveliko redigovani. Među skrivenim informacijama su imena optuženih radnika i izvođača radova i detalji o njihovim poslovima u CIA. Agencija kao razloge navodi privatnost, nacionalnu bezbjednost i savezni zakon koji CIA izuzima od otkrivanja detalja o svojim operacijama.

„Nepoznavanje identiteta osumnjičenih predstavlja smetnju u identifikaciji ovih slučajeva i zašto su oni odbijeni“, rekao je portparol Istočnog okruga Virdžinije.

Od 10 radnika za koje je utvrđeno da su počinili seksualne zločine u vezi sa djecom, petoro je otpušteno ili dalo otkaz. Četvorica drugih su upućena komisiji za zaposlene ili Kancelariji za bezbjednost, koja istražuje povjerljiva curenja podataka i odgovorna je za bezbjednost objekata CIA.

Ishod jednog slučaja - u kojem je 10 slika seksualnog zlostavljanja djece otkriveno na kompjuteru CIA-e koji je ostavljen bez nadzora - nije poznat. Zaposleni kome je dodijeljen taj uređaj rekao je da je promijenio računar dok je bio u inostranstvu. On je negirao da ga je koristio za gledanje takvog materijala.

Možda će vas zanimati

U jedanaestom slučaju, generalni inspektor je primio pritužbu u novembru 2016. da je zaposlenik koristio državni kompjuter da bi pregledao slike seksualnog zlostavljanja djece. Iako istražitelji nisu mogli da potkrijepe tvrdnju, otkrili su da je pokazao „dosljedan interes i obrazac razgovora koji su uključivali seksualne aktivnosti između odraslih i maloljetnika“.

Osim što CIA vodi ove slučajeve, postavlja se pitanje zašto su američki advokati odlučili da ne optuže nikoga, čak i kada se činilo da imaju značajne dokaze.

Tužioci generalno imaju široko diskreciono pravo da li da podnesu krivičnu prijavu. Oni mogu da procijene da su dokazi prestari ili slabi, da uzmu u obzir želju žrtve zločina da nastavi krivično gonjenje i odmjere šanse da ubede porotu.

Čini se da je najmanje polovina istraga seksualnog zlostavljanja nastala priznanjem.

Dokumenti ne navode okolnosti u vezi sa tim izjavama, niti da li su se pojavile tokom iscrpljujućih poligrafskih ispitivanja koja mogu da ispitaju svaki dio života zaposlenih i izvođača CIA.

(MONDO/BuzzFeedNews)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE