• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ova godina će da bude "svemirska": Prva žena u svemiru, približavanje Jupiteru, istraživanje Marsa...

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Istraživanje svemira u ovoj godini biće intenzivirano, i u narednih 12 mjeseci očekuje se nekoliko poduhvata međunarodnih svemirskih agencija.

 Istraživanje svemira u 2024. Izvor: Shuterstock

Najuzbudljivija će vjerovatno biti misija američke svemirske agencije - NASA Artemis II kojom će četiri kosmonauta, među kojima i prva žena, biti poslati u orbitu Zemljinog satelita Mjeseca.

Oni će, krajem godine, na tom putu provesti nešto duže vrijeme jer NASA želi da eksperimentiše sa produženim boravkom ljudi u svemiru kao pripremu za planiranu posjetu planeti Mars.

Važna misija - Evropa Kliper (Europa Clipper) predviđena je za oktobar kada će američka svemirska agencija lansirati robotski satelit ka Jupiterovom satelitu Evropa. Misija će imati za cilj da ispita velike vodene formacije koje su zarobljene ispod ledene površine tog satelita.

Kliper će obići taj Jupiterov prirodni satelit oko 50 puta kako bi preciznim savremenim uređajima proučio ledeni omotač, mogući salinitet, kao i da bi sakupio podatke o tektonskoj prirodi ledene kore čija debljina dostiže desetine kilometara.

U drugoj polovini godine NASA će na sjeverni pol Mjeseca poslati Vajper (Viper), rover veličine kolica za golf, sa namjerom da ispita postojanje tzv. nestabilnih elemenata, kao što su voda i karbon dioksid koji bi mogli biti od velikog značaja za buduće svemirske misije.

Tokom tog poduhvata u trajanju od oko 100 dana, Vajper će proučavati i promjene temperatura na Mjesecu, voziće se po mjesečevoj dnevnoj svjetlosti kada površinske temperature mogu da dostignu preko 100 Celzijusa, ali će zalaziti i u mjesečeve noći i biti izložen hladnoći od oko minus 240 stepeni.

Sličnu misiju imaće i Lunarni trejlblejzer (Lunar Trailblazer) koji se, za razliku od Vajpera, neće spuštati na površinu Mjeseca nego će samo, krećući se u orbiti, ispitivati temperaturne oscilacije i mapirati lokacije gdje su otkriveni molekuli vode.

Japanska svemirska sgencija (JAXA) početkom septembra lansiraće istraživačku stanicu nazvanu MMX (Martian Moon eXploration) koja će imati zadatak da ispita Fobos i Deimos - dva prirodna satelita planete Mars.

Japanski naučnici će pokušati da utvrde da li su to zapravo asteroidi koje je Mars zarobio svojom gravitacijom ili su se u orbiti ove planete formirali od ostataka nastalih nekom svemirskom katastrofom.

Pred kraj godine Evropska svemirska agencija lansiraće svoj robotski satelit nazvan Hera koji će otputovati do grupacije asteroida poznate pod imenom Didimos-Dimorfos (Didymos-Dimorphos asteroid system) koju je 2022. godine posjetila NASA misija Dart i svom silinom se sudarila sa Dimorfosom.

Taj sudar je izveden kao test planetarne odbrane protiv mogućih naleta asteroida i drugih svemirskih tijela na planetu Zemlju. Hera će putovati dvije godine do te grupe asteroida gdje će proučavati njihov sastav, porijeklo, ali i posljedice namjernog sudara sa Dimorfosom.

(FoNet)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE