• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi i Amerikanci nastavljaju međusobnu saradnju svemiru do 2025. godine

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ruska svemirska agencija Roskosmos potvrđuje da se rusko-američka saradnja u svemirskim letovima sa posadom do Međunarodne svemirske stanice nastavlja do 2025.

 Rusija i SAD nastavljaju saradnju u svemiru Izvor: NASA

Nakon prethodnog obećanja da će ostati na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) do 2028, Rusija je potvrdila da će nastaviti da pomaže američkoj svemirskoj agenciji NASA u letovima sa posadom do 2025. Tako će se, uprkos zategnutim odnosima između dvIJe velike sile na Zemlji, rusko-američka saradnja u svemiru nastaviti još neko vrijeme.

To je saopštila ruska svemirska agencija Roskosmos, istakavši da će se partnerstvo dvije države „u unakrsnim letovima“ produžiti do 2025, piše Engadget.

Unakrsni letovi podrazumIJevaju slanje posada iz više zemalja u istu svemirsku letjelicu. Roskosmos namJerava da uvIJek ima najmanje bar jednog svog predstavnika u ruskom dIjelu MSS-a i bar jednog predstavnika agencije NASA u američkom dIJelu stanice.

Ruska agencija je dodala da je odluka donIJeta radi očuvanja pouzdanosti cjelokupne Međunarodne svemirske stanice. Inače, MSS je lansirana 1988. godine kao simbol saradnje između Rusije i SAD nakon završetka Hladnog rata i trke u svemirskim uspjesima.

Vest o nastavku saradnje dolazi nakon saopštenja agencije NASA iz aprila 2023. da će Rusija ostati u stanici do 2028. Direktor Roskosmosa Jurij Borisov prethodno je izjavio da će Rusija napustiti MSS nakon 2024, kako bi se fokusirala na stvaranje svoje svemirske stanice.

Nakon toga, NASA se pripremala za odlazak Rusije sa planovima koji su išli od povlačenja astronauta iz stanice do razmatranja načina za upravljanje stanicom ukoliko Rusija ukloni svoje motore.

Ipak, izgleda da se rusko-američka saradnja u ovom segmentu očigledno nastavlja još neko vrijeme, a NASA se obavezala da će održavati Međunarodnu svemirsku stanicu najmanje do 2030. godine.

(Benchmark)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS