• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putin Karlsonu pričao o bombardovanju SRBIJE: "Sjedinjene Države su pustile duha iz lampe"

Autor Aleksandar Blagić

PredsJednik Rusije Vladimir Putin govorio je u intervjuu sa američkim novinarem Takerom Karlsonom o proširenju NATO saveza, a prisjetio se šta je agresija NATO-a značila za međunarodno pravo.

 Putin intervju Taker Karlson NATO agresija 1999 Izvor: Profimedia/Not supplied / WillWest News

Američki novinar Taker Karlson objavio je intervju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Razgovarali su o nizu tema - istoriji i raspadu Sovjetskog Saveza, odnosu sa Zapadom i o širenju NATO pakta, odnosno garancijama koje je Putin tražio i dobio, ali se nisu obistinile kako on tvrdi.

Poslije 1991. godine, kada je Rusija očekivala da bude dobrodošla u društvo bratskih i civilozvanih nacija, ništa od toga se nije desilo. Prevarili ste nas. Ne mislim na vas lično, već na SAD, obećanje je bilo da se NATO neće širiti na istok, a širio se pet puta i ta ekspanzija imala je pet pravaca. Sve to smo tolerisali, pokušali smo da ih obuzdamo, ubijedimo, govorili smo 'Molimo vas, nemojte'. Govorili smo da smo mi sada tržišna ekonomija kao i vi što ste.

Pričao sam o ovome i ranije. Bio je momenat kada su nastale trzavice među nama. Prije toga Boris Jeljcin je u Americi govorio lijepe reči, rekao 'Bog blagoslovio Ameriku'. Sve što je govorio bili su signali da nas pustite u svoje društvo. Sjećate li se događaja u Jugoslaviji prije nego što je Jeljcin bio obasipan pohvalama? Čim su događaji u Jugoslaviji počeli da se odvijaju, on je podigao glas i podržao Srbe, a mi nismo mogli da ne podržimo Srbe u njihovoj odbrani. Znam da je bilo kompleksnih procesa tamo, ali Rusija nije mogla da ne podrži Srbe, jer su nam Srbi bliska i nama posebna nacija, sa pravoslavnom kulturom i tako dalje. Ta nacija je generacijama patila.

Važno je to da je Jeljcin izrazio podršku, a šta je SAD uradila? Kršila je međunarodno pravo i počela bombardovanje. SAD su pustile duha iz lampe”, izjavio je Putin.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE