• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO pozorišna preporuka: Mrešćenje šarana

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

“Mrešćenje šarana” je, uz dužno poštovanje ostalim predstavama, najbolji komad koji trenutno igra u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

 MONDO pozorišna preporuka: Mrešćenje šarana Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Premijera predstave, koju je režirao slavni Egon Savin, a po tekstu Aleksandra Popovića je večeras u 20 sati. Prva repriza je u srijedu, 22. oktobra. Mi smo imali čast da je vidimo među prvima, na pretpremijeri odigranoj u petak veče, a nakon gledanja, imamo bar deset dobrih razloga zašto neizostavno morate da je pogledate.

“Mrešćenje šarana” je priča koja, iako tematikom usko vezana za konkretno vrijeme (Drugi svjetski rat, Beograd), može bez problema da se tumači kroz prizmu današnjice. To je priča o borbi za vlast unutar porodičnih odnosa. Ukoliko bi je tumačili sa apekta doba u kome živimo, ideologija u koju su tada čvrsto vjerovali bila bi zamijenjena borbom za interesne sfere.

Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba I tada i danas u središtu dešavanja je mali čovjek u konstantnom sukobu između pripadajuće ili opozicione političke strane. Ovo je posebno dobro prikazano kroz lik profesorke Bose Katanić, koju je odlično oživjela glumica Nikolina Jelisavac.

“Šta je to nalog ovog najnovijeg vremena u pozorištu? Da li uopšte pozorišno vrijeme protiče tako brzo kao istorijsko? Naravno da ne. Pozorišno vrijeme se ne mjeri satom ni kalendarom, već vrijednostima, i zato je neuporedivo sporije. Pomaci nisu česti, kao i velike i značajne drame i predstave, pa otud rijetko bilježimo značajne datume u našem pozorišnom kalendaru”, kaže režiser i scenograf predstave Egon Savin.

Prema njegovim riječima, Aleksandar Popović je pisac neimaštine u svakom pogledu.

“Svi njegovi špijuni, dupedavci, prefakute, barabe, šegrti, četnici, žandari, lopovi, partizani – svi žude za vulgarnim obiljem koje nikad nisu ni vidjeli. Svi su njegovi likovi od istog soja – danas odbačeni podanici, poniženi i gladni, prijetvorni i lukavi, a već sutra bahati nitkovi, vlastodršci”, zabilježio je Savin.

Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba Pametna raspodjela glumaca na banjalučkoj sceni urodila je plodom, te su se u ulogama profesora Borka i njegove žene Mice odlično snašli Željko Stjepanović i Anja Ilić, koja je još jednom pokazala da je jedna od najtalentovanijih glumica Narodnog pozorišta. Ulogu Vase Vučurevića veoma upečatljivo i autoritativno utjelovljuje Branko Janković.

Predstava obiluje specifičnim humorom, te je Sandra Ljubojević u ulozi Gospave, žene kapetana Vase Vučurevića, prva uspjela da izmami smijeh i aplauz domaće publike koja je prisustvovala pretpremijeri.

Posebno efektna je i scena u kojoj Boris Šavija i Anja Ilić izvode čuvenu rusku pjesmu "Tamna je noć" i pokazuju da odlično plivaju i u muzičkim vodama.

Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba Valja pomenuti i izuzetno značajan lik kuma Svete Milosavljevića, koga igra nama veoma drag glumac Aleksandar Stojković, a njegovog sina Mitu odlično je oživio Zlatan Vidović. Kum Sveta i kumić Mita su jedna zasebna mala predstava unutar predstave, literarna minijatura o roditeljstvu, zamjeni uloga, prolaznosti vremena i onoga što to vrijeme donosi.

Agente Udbe odlično su nam prikazali Rok Radiša i Bojan Kolopić.

Zato, požurite večeras u pozorište. Kupite karte i za srijedu. Jer, biće vam žao ako ne budete među ljudima koji su aplaudirali nakon ovog komada.

A od nas, još jedan aplauz!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop