• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saznajte sve o novoj predstavi NPRS-a

Autori mondo.ba Autori Milica Kulić

Ako ne znate kako na najbolji način provesti subotnje veče MONDO vam preporučuje da pogledate novu predstavu Narodnog pozorišta RS „Mrešćenje šarana“ u režiji Egona Savina. Predstava će biti odigrana u subotu, u 20 sati na Velikoj sceni.

 Saznajte sve o novoj predstavi NPRS-a Izvor: Milica Kulić, MONDO

Izvor: Milica Kulić, MONDO

Premijerom pedstave „Mrešćenje šarana“ biće otvorena 85. sezona Narodnog pozorišta RS pod parolom „Prave vrijednosti“.

Ljubitelje dramskih tekstova Aleksandra Popovića sigurno će privući ovaj komad koji je adaptirao i režirao poznati srpski reditelj Egon Savin. Riječ je o komediji sa farsama satire u kojoj će glumačka umijeća još jednom pokazati članovi ansambla NPRS: Željko Stjepanović, Anja Ilić, Boris Šavija, Aleksandar Stojković, Zlatan Vidović, Nikolina Jelisavac, Branko Janković, Sandra Ljubojević, Ognjen Kopuz, Rok Radiša i Bojan Kolopić. Komad obrađuje jedan od najboljih epizodnih tekstova Aleksandra Popovića, a za glumce predstavlja pravi izazov jer njegovi tekstovi nisu nimalo laki za igranje.

„Zahvalan sam Narodnom pozorištu na pozivu za saradnju. Iako prvobitno Popović nije bio moj izbor, radeći na tekstu sam shvatio koliko su njegovi tekstovi uzbudljivi i smatram da bi trebalo da budu češće igrani. Siguran sam da će publika prepoznati kvalitet komada. Popović je pisac tamnog balkanskog vilajeta u kojem davno započeti bratoubilački ratovi još traju i nema nade da prestanu. U njegovim epskim komadima smjenjuju se scene presvlačenja, izdaje, hapšenja i ljubljenja, klanja i prštanja i tako unedogled“, rekao je eminentni pozorišni reditelj na konferenciji za novinare održanoj u petak, 17. oktobra u Banjaluci.

Izvor: Milica Kulić, MONDO Glumac Željko Stjepanović pozvao je publiku da dođe na premijeru i da se sama uvjeri u kvalitet predstave.

„Mi smo kao ansambl u srećnom trenutku dobili Savina koji nam je dao smjernice za razvijanje. Ovo je vrhunsko ostvarenje kojim smo dokazali da smo ostali vjerni u kvalitenom izboru repertoara“, dodao je Stjepanović.

Stojković ljut na novinare

Današnjoj konferenciji za novinare prisustvovao je mali broj predstavnika banjalučkih medijskih kuća što je naljutilo i razočaralo umjetničkog direktora NPRS-a, Aleksandra Stojkovića. „Izbori su sigurno izmorili novinare, ali opet ne shvatam da mediji ne mogu prepoznati 'prave vrijednosti'. Da je pres imala neka popularna pjevačica uvjeren sam da bi vas bilo više“, rekao je Stojković.

Lijepa glumica NPRS-a, Nikolina Jelisavac uvijek je rado viđena na sceni. U „Mrešćenju šarana“ igra jednu od glavnih ženskih uloga, a kaže da ju je saradnja sa Savinom bolje upoznala sa načinom igranja Popovićevih tekstova.

„Nije bilo nimalo lako raditi na ovoj vrsti komada. Ponosna sam na postignuti rezultat i nadam se da ćemo zajedno raditi na razvoju predstave“, kazala je Nikolina Jelisavac.

Glumac Boris Šavija, ističe da mu je zadovoljstvo što će se pojaviti na sceni u ovome sastavu.

„Popovićeva djela tiču se prošlih vremena, ali ulazeći duboko u sadržaj komada shvatio sam na koji način on tretira čovjeka i vrijeme, koji njegove komade čini bezvremenskim. Riječ je o najplodnijem sprskom dramskom piscu koji na poseban način opisuje likove koji su živjeli u turbulentnim vremenima“, dodao je Šavija.

Na sceni Narodnog pozorišta do sada su prikazana sljedeća dramska djela Aleksandra Popovića: „Uvek zeleno“, (1977.) „Mrešćenje šarana“ (1989.), „Kus petlić“ (1990.), „Ljubinko i Desanka“ (2000.) i „Razvojni put Bore Šnajdera“ (2012.)

Narodno pozorište RS uskoro počinje sa pripremama za predstavu „Kandilo u Rozarijumu“.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop