• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Omladinci iz Srpske tražena roba u Srbiji

Autor mondo.ba

Sve više mladih fudbalera iz Republike Srpske odlazi na drugu stranu Drine i nastupa za klubove iz Srbije, dok je potpuno drugačija situacija sa seniorima, koji teško nalaze put do jačih liga.

 Omladinci  iz Srpske tražena roba u Srbiji Izvor: MN PRESS

U najboljim klubovima Srbije, Crvenoj zvezdi, Partizanu i Vojvodini nastupa veliki broj mladih igrača iz Republike Srpske.

Srbijanski klubovi na vrijeme su uočili talenat mladića sa "one strane Drine", tako da dres Crvene zvezde danas nose Luka Jović i Mihailo Ristić, za Partizan nastupa Miladin Stevanović, dok su važni igrači Novosađana Mijat Gaćinović, Srđan Babić i Bojan Nastić.

Svi oni su kao izuzetno mladi fudbaleri otišli iz Republike Srpske put Srbije.

MRĐA

Da klubovi iz Srbije pomno prate dešavanja u Republici Srpskoj, pa čak i u najnižim ligama, pokazuje primjer fudbalera banjalučkog Omladinca (četvrta liga Srpske) Alekse Mrđe, koji je na probi u Crvenoj zvezdi. Njega je primijetio Vladimir Petrović Pižon, pa je Mrđa pozvan na probu na "Marakanu" i sve je izvjesnije da će od sljedeće sezone nositi crveno-bijeli dres.

"Sjedeći na klupi Borca, uvjerio sam se da su uslovi za treniranje u Srbiji kudikamo bolji nego u Republici Srpskoj. Problem infrastrukture nije jedini. Nedostatak individualnog rada sa igračima iz seniorskog pogona dovodi do stagnacije u njihovom razvoju. Sva pažnja usmjerena je ka onim igračima od kojih klubovi očekuju zaradu u bližoj budućnosti, dok se zanemaruju fudbaleri u najboljim igračkim godinama. Naravno, ne treba zaboraviti da najtalentovaniji fudbaleri gotovo po pravilu vrlo mladi napuštaju Srpsku", rekao je za "EuroBlic" trener Vojvodine Zoran Marić, koji je jedno vrijeme proveo na klupi banjalučkog premijerligaša.

Vlado Čapljić bio je trener Slavije i Rudar Prijedora, pa je dobro upoznat sa situacijom u Republici Srpskoj.

"Ozbiljni fudbalski radnici znaju da igrači nekada prije, a nekada poslije sazriju i pretvore talenat u kvalitet. Nažalost, u Srpskoj se sav akcenat stavlja na one fudbalere koji rano pokažu talenat. Zapostavljaju se igrači za čiji je razvoj potrebno vrijeme i kvalitetan individualni rad na treningu. To za posljedicu ima činjenicu da igračka karijera fudbalera u Srpskoj ide uzlaznom putanjom do neke dvadesete godine, nakon čega po pravilu slijedi stagnacija", tvrdi Čapljić.

Situacija je potpuno drugačija sa mladićima čiji talenat rano otkriju ljudi iz Zvezde, Partizana ili Vojvodine.

"Treniraju u odličnim uslovima pod budnim okom iskusnih stručnjaka, a u takvoj situaciji talenat se lako i brzo iskristališe i preraste u suvi kvalitet", dodao je doskorašnji trener Radničkog 1923 iz Kragujevca.

Nekadašnji as Crvene zvezde Stanislav Karasi smatra da klubovi brzaju sa prodajom igrača.

"Za ravoj ekipe i pojedinca, najvažnija je klupska politika. Nažalost, u Srpskoj se ona zasniva na pokušajima da se mladi i talentovani igrači što prije prodaju za male pare. Niko u klubovima nema strpljenja da iškoluje mladog igrača i da pokuša ostvariti veću zaradu", zaključio je Karasi.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC