• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Podržimo "Umjetnost za humanost"

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

Udruženje roditelja djece oboljelih od malignih bolesti “Iskra” iz Banjaluke organizuje prodajnu izložbu slika pod nazivom “Umjetnost za humanost” u četvrtak, 4. juna u 19 časova Banskom dvoru Kulturnom centru.

“Izložena djela donirali su profesori i studenti likovnih umjetnosti sa banjalučke Akademije i slikari, među kojima su Slaviša Kević, Nikola Zaklan, Zoran Suvajac, Zoran Egić, Olivera Šipka, Golub Vujičić, Đurđica Bjelošević, Branko Jungić i brojni drugi”, kaže za MONDO sekretarka Udruženja Dijana Berić.

Prisutni će imati priliku da vide više od 50 umjetničkih djela, a sav prihod od njihove prodaje namijenjen je za pomoć porodicama djece oboljele od malignih bolesti.

Izložba je organizovana u saradnji sa Muzejom Republike Srpske.

Konferencija u Švedskoj

Članovi “Iskre” učestvovali su i na 6. Međunarodnoj konferenciji udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti, koja je održana u Švedskoj.

“Organizatori su nas pozvali da učestvujemo i aplicirali smo za članstvo. Naredna konferencija biće održana u Beogradu sljedeće godine, a članstvo bi nam bilo od izuzetne važnosti, jer bismo bili u toku sa najnovijim aktuelnostima iz oblasti medicine, naučnih dostignuća i načina liječenja malignih bolesti, kazala je za MONDO predsjednica Upravnog odbora udruženja Rada Vještica.

Dječiji malignitet je vodeći uzrok smrtnosti kod djece uzrasta do 14 godina, kako kod nas tako i u Evropi i pripada grupi rijetkih bolesti. Od 100 odsto oboljelih od maligniteta manje od jedan odsto su djeca i taj mali procenat je nedovoljan da bi se farmaceutskim kompanijama isplatila klinička istraživanja i kreiranja novih lijekova namjenjenih djeci.

Postoje razne vrste maligniteta koje svaka za sebe imaju specifičnosti, različit način liječenja i zbog toga različite šanse za izliječenje. Bolest nastaje zbog nekontrolisanog rasta ćelija. Dječiji malignitet se može javiti u obliku leukemije koja se širi u krvnom sistemu ili kao malignih tumora (novo stvaranje tkiva) koji se mogu javiti svuda po tijelu.

Pored intenzivnog istraživanja u ovom području ni danas se još ne zna zašto djeca obolijevaju od raka. Pošto do sada uzrok maligniteta kod djece još nije objašnjen, znači da ne postoji način da se bolest spriječi.

Istraživanja su pokazala da 80 odsto djece oboljele od malignih bolesti ozdravi.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop