• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRPSKI VATERPOLO BOGOVI POKORILI EVROPU!

Autor mondo.rs

Treći put uzastopno vaterpolisti Srbije su na krovu Evrope. Oni su pred prepunom Kombank Arenom u Beogradu, posle drame i preokreta, slavili protiv Crne Gore rezultatom 10:8!

SRBIJA JE PRVAK EVROPE!

Treći put uzastopno vaterpolisti Srbije su na krovu Evrope. Oni su pred prepunom Kombank Arenom u Beogradu, posle drame i preokreta, slavili protiv Crne Gore rezultatom 10:8 (1:3, 2:1, 3:2, 4:2).

Bez poraza i sa sedam pobeda na Evropskom prvenstvu u Beogradu, bez jednog pada u igri na celom prvenstvu, bez jedne ružne stvari, vaterpolisti Srbije su još jednom pokazali da su neverovatni kao tim.

Pred oko 16 hiljada navijača, u fantastičnoj atmosferi - nije moglo drugačije!

Ali da li je bilo lako? Nije!

Za uzastopni "het-trik" na Evropskim prvenstvima naši reprezentativci su morali da se pomuče, a četvrto zlato za samostalnu reprezentaciju Srbije je došlo posle drame.

To su naši šampionI!

Gojko Pijetlović, Dušan Mandić, Živko Gocić, Sava Ranđelović, Miloš Ćuk, Duško Pijetlović, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Jakšić, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Branislav Mitrović i trener Dejan Savić.

Za početak je trebalo "pobediti sebe" i nema se šta zameriti reprezentativcima koji su pred 16 hiljada navijača, i pod velikim pritiskom, stegnute ruke ušli u meč, što su Crnogorci iskoristili u prvoj četvrtini.

Poveli su prvo 2:0, i završili tu četvrtinu prednošću 3:1, ali je već prvi minut u drugoj dokazao da je taj pritisak "splasnuo". Za samo jedan minut stigli su naši do izjednačenja, preko sjajnog Prlainovića i Ćuka, ali je Radović doneo novu radost Crnogorcima na tribinama za odlazak pred pauzu.

Nismo dozvoljavali Crnoj Gori da se "odlepe" na dva gola prednosti, ali smo čitavu treću četvrtinu jurili vođstvo, da bi ono napokon došlo u poslednjoj četvrtini.

Ćuk, Pijetlović i Jakšić su izrešetali Šćepanovića na otvaranju četvrte četvrtine i ekspresno smo došli do tri gola prednosti, ali su Crnogorci preko Radovića i Janovića uspeli opet da uvedu meč u neizvesnu završnicu.

Fenomenalna odbrana Mitrovića, pa "krađa" Gocića, za sprint Aleksića rešili su ovaj meč i podarili Srbiji novo zlato!

HVALA VAM, ŠAMPIONI!

SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić 1, Gocić, Ranđelović, Ćuk 2, D. Pijetlović 1, Nikić, Aleksić 2, Jakšić 1, Filipović 1, Prlainović 2, S. Mitrović, B. Mitrović.
CRNA GORA: Lazović, Dr. Brguljan, Pasković, Petrović, Da. Brguljan 2, Radović 2, M. Janović, N. Janović 2, Ivović 1, Mišić, Vukčević 1, Jokić, Šćepanović.

Slavilo se i na ulicama!

NAJAVA MEČA:

Finale Evropskog prvenstva u vaterpolu između Srbije i Crne Gore počinje za nešto više od dva sata (17.45), a pred punom Kombank Arenom, koja će ugostiti oko 16 hiljada navijača, biće donesena odluka da li je ovo treće u nizu zlato za Srbiju, ili drugo ikada za Crnogorce.

Anketa

Ko će pobediti u finalu Evropskog prvenstva u vaterpolu?

  • Srbija će pobediti ubedljivo

    41.86% (36)

  • Crna Gora će pobediti ubedljivo

    1.16% (1)

  • Srbija, ali neće biti lako

    53.49% (46)

  • Crna Gora, ali neće biti lako

    3.49% (3)


Srbija je bez većih problema došla do finala, a najmanje su im prišli Slovaci koji su izgubili pet razlike. Na putu do borbe za zlato pale su: Hrvatska, Malta, Francuska, Slovačka, Rusija i Grčka, dok je Crna Gora pobedila Holandiju, remizirala sa Španijom, a potom "tukla" Slovačku, Francusku, Italiju i Mađarsku.

Vaterpolisti Srbije i Crne gore na Evropskim prvenstvima su se sastajali pet puta, a uspešniji su naši reprezentativci koji su pobedili tri, u odnosu na dva puta kada su komšije bile bolje. Dva puta je to bilo i u finalima, a tu je skor: 1:1.

FINALE: Malaga 2008. godina: Srbija - Crna Gora 5:6
ČETVRTFINALE: Zagreb 2010. godina: Srbija - Crna Gora 6:5
GRUPA: Ajndhoven 2012. godina: Srbija - Crna Gora7:11
FINALE: Ajndhoven 2012. godina: Srbija - Crna Gora 9:8
POLUFINALE: Budimpešta 2014. godina: Srbija - Crna Gora 10:9

Ono što je takođe vrlo važna stavka i prednost Srbije pred novo finale jeste i to da naši vaterpolisti već 37 utakmica ne znaju za poraz, odnosno, poslednji put su izgubili u grupnoj fazi prethodnog Evropskog prvenstva u Mađarskoj od domaćina, koga su kasnije pobedili u finalu.

Pred finale vlada velika euforija u Beogradu, a karte su brzo planule, međutim selektor Srbije Dejan Savić misli da će i Crnogorci imati veliku podršku, kao i do sada, ali da će Srbija ipak imati veći broj navijača koji će biti glasniji.

Prve čarke uputio je selektor Crne Gore koji je poručio da "Srbi nisu želeli njih u finalu", dok je Dejan Savić miran i smatra da su obe reprezentacije zaslužile borbu za zlato. Mađarska je osvojila bronzanu medalju, pročitajte izveštaj sa te utakmice.

IZ MINUTA U MINUT:

ČETVRTA ČETVRTINA

10:8 - AAAAAAAAAAALEKSIĆ!

Fenomenalni Živko Gocić krade loptu od Crnogoraca, a Milan Aleksić pliva sam do gola Šćepanovića i rešava sa dva metra. TO JEEEEEEE TO!

9:8 - Nikola Janović!

Odlični Crnogorci u novom pokušaju, prvo Radović, a potom i Janović dolazi do gola sa levog krila. Dva minuta do kraja. Odbranili smo se u trećem naletu. Minut do kraja.

9:6 - JAAAAAAAAAAAAKŠIĆ!

Kakav preokret. Neverovatni lob pas Živka Gocića iz sredine, a najmlađi naš igrač Nikola Jakšić postiže novi gol.

8:6 - PIJEEEEEEEETLOVIIIIIIIIIĆ!

Našao se naš centar daleko od gola, na poziciji od šest metara od gola, ali pokazuje koliko je univerzalan igrač. On se izdigao i zamahnuo ka golu Šćepanovića, a lopta se uz malo sreće ušunjala u gol. Dva gola prednosti!

7:6 - GOOOOOOOOOOOOOOL! MILOŠ ĆUK!

Crnogorci su postigli gol preko Radovića, ali na neregularan način, a u svoj toj zbunjenosti najbolje se našao srpski reprezentativac Miloš Ćuk koji je na drugoj strani pogodio za naše prvo vođstvo. Povredio se i Aleksandar Ivović za Crnu Goru, izgleda da neće ulaziti više u igru.

6:6 - Uf! Stativa!

Filipović je tukao i pogodio stativu gola, a golman Šćepanović je već bio savladan. Promena na našem golu, Gojko Pijetlović umesto Baneta Mitrovića.

TREĆA ČETVRTINA

6:6 - PRLAAAAAAAAAAAINOVIIIIIIĆ!

Kad je teško - Andrija! Fantastični šut Prlainovića u poslednjim sekundama treće četvrtine. Imali smo igrača više posle novog isključenja Ivovića, a srpski vaterpolista je šutirao po sredini gola i prevario Šćepanovića koji se instiktivno bacio u stranu.

Ni da je ostao na sredini - ne bi bilo odbrane!

Izvor: MN PRESS

5:6 - OPET BRGULJAN!

Kakva šteta... Mitrović je bio uz Brguljana koji je šutirao, a lopta mu bukvalno ispala iz ruku i prevarila našeg golmana. Opet jurimo gol.

5:5 - FIIIIIIIIILIPOVIĆ!

Ponovo to nije bio idealan napad i loš način da se iskoristi igrač više, ali Crnogorci ponovo greše i fauliraju Filipovića na izvođenju faula, pa dobijaju još jednom igrača manje. Odgovornost je preuzeo Filipović i ponovo gol levorukog igrača!

4:5 - BRGULJAN!

Sjajna odbrana Srbije, na kraju pokušaj Janovića, ali se lopta odbija od Mitrovića za novi napad Crnogoraca. Potom Prlainović dobija sumnjivo isključenje, a sjajan "nabačaj" sa krila koristi Darko Brguljan.

4:4 - MAAAAAAAAAAAAAANDIĆ!

Drugo izjednačenje. Imali smo igrača više, kružila je lopta, došla do Mandića koji je šutirao pravo u golmana, ali mu se odbila ponovo u ruke, a dok se Crna Gora kompletirala Mandić se izdigao i poslao bombu u gol Šćepanovića.

Srbija - Crna Gora prvo poluvreme
Izvor: YouTube

DRUGA ČETVRTINA

3:4 - RADOVIĆ!

Sudije su sada isključile dva naša igrača, Ćuka i Mitrovića, a Crnogorci to koriste i ponovo vode. Njihov prvi pogodak u drugoj četvrtini, a postiže ga Aleksandar Radović. Već u narednom napadu isti igrač pogađa stativu... Poslednji pokušaj u prvom delu igre imao je Filip Filipović sa pola terena. Daleko.

3:3 - JAO!

Imali smo dva igrača više, ali je napad bio prespor. Oklevali smo predugo, da bi na kraju Mitrović šutirao i pogodio protivničkog igrača. U nastavku je Stefan isključen, a Crnogorci uzimaju tajm-aut.

3:3 - DVE PREČKE!

Nismo imali sreće u dva uzastopna napada. Srbija je odigrala fantastično dve odbrane, ali prvo Mitrović pogađa stativu, a potom Filipović lobom gađa prečku.

3:3 - ĆUUUK! IDEMO ISPOČETKA!

Crnogorci su bili poprilično agresivni u ovom napadu, pa su zaradili dva isključenja, a to Srbija koristi na pravi način. Lopta je kružila po krilu, a onda je Ćuk iz prve "zveknuo" bombu ka golu Šćepanovića. Neodbranjivo!

U nastavku strašna odbrana. Strelac Ćuk je isključen, a potom sjajan blok naših, da bi i bek Mitrović pomogao našem golmanu Branislavu Mitroviću da dođe do lopte.

2:3 - PRLAAAAAAAAAAINOVIĆ!!!

Stigli smo prvi do lopte, a potom je sve u svoje ruke preuzeo Andrija Prlainović. Imao je igrača uz sebe, fauliran je, a onda se u svom stilu izdigao visoko i pogodio sa šest-sedam metara. Publika je u transu!

PRVA ČETVRTINA

1:3 - GOCIĆ! ŠĆEPANOVIĆ!

Ostaje isti rezultat na snazi, fenomenalni golman Crne Gore još jedanput. Šćepanović je odlično postavljen, pa posle pokušaja Filipovića, brani sada i šut kapitena Živka Gocića. Poslednji šut u prvoj četvrtini ponovo je imao Aleksić, sa velike udaljenosti, ali opet Šćepanović.

1:3 - Janović!

Crnogorci fantastično koriste igrača više. Sada je isključen strelac prethodnog gola Aleksić, a na drugoj stativi loptu dobija jedan od najiskusnijih Nikola Janović, i uz dosta sreće pogađa. Bane Mitrović je odbranio, ali je lopta ipak prešla "gol liniju". Filipović potom pokušava za nas, ali pravo u golmana.

1:2 - GOOOOOOOOL! OVO NAM JE TREBALO!

Centar je bio daleko da primi loptu, Aleksić je "cimnuo", a potom sjajno pogodio iz velike udaljenosti. Vrlo važan gol, razbili smo led.

0:2 - IVOVIĆ! Nismo dobro otvorili meč. U dva navrata nismo iskoristili igrača više, izgleda da su naši igrači nervozni na početku. Konačno dobra odbrana!

0:1 - GOL ZA CRNU GORU! Crnogorci stižu prvi do lopte i odmah koriste igrača više. Isključen je Dušan Mandić, a gol postiže Vukčević gol sa stative. Nije krenulo dobro.

17.42 - Sve je spremno za početak!

Izvor: Predrag Vujić/MONDO

17.40 - Ista situacija i na intoniranju himni dve zemlje.

17.37 - U toku je predstavljanje ekipa, a reprezentativci Crne Gore su predstavljeni uz zvižduke, dok je naše vaterpoliste publika ispratila aplauzom.

17.26 - Vaterpolisti Mađarske osvojili su bronzu pobedom nad Grčkom 13:10.

17.23 - Arena se polako puni, a pogledajte kakve su zastave istakli navijači Srbije i Crne Gore. Čitajte više o tome ovde.

16.45 - Jedna zanimljivost: vaterpolisti Srbije u proseku imaju 24,7 godina, dok su Crnogorci stariji skoro tri godine i njihov prosek godina iznosi 27,5.

16.29 - "Ekipa Srbije je favorit, pogotovo pred njenom publikom, pred punom dvoranom i u nesvakidašnjem ambijentu, ali mislim da će to i nas podstaći da damo sve od sebe poslije svih napora koje smo imali do finala", kazao je nekadašnji selektor Crne Gore Petar Porobić, koji je 2008. godine ovu reprezentaciju vodio do zlata u Malagi.

16.25 - Pred finale svi vaterpolisti oba tima su zdravi, sem Nikole Vukčevića iz Crne Gore koji ima problem sa tetivom prsta, išao je na snimanje i oseća bol, ali će igrati.

16.15 - Peto mesto pripalo je Španiji, šesta je Italija, sedma je Hrvatska, koja je savladala Rusiju, a deveta Francuska, koja je bila bolja od Rumunije. Na 11. poziciji je Nemačka, 13. je Slovačka, koja je savladala Gruziju, a pretposlednje i poslednje mesto zauzele su Malta, odnosno Turska.

16.11 - Vaterpolistkinje Mađarske osvojile su Evropsko prvenstvo u ženskoj konkurenciji, dok njihova muška reprezentacija igra meč za treće mesto protiv Grčke.

16.10 - Da li znate koju će još nagradu sem zlata vaterpolisti Srbije dobiti ukoliko savladaju Crnu Goru? Pročitajte ovde...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC