Šest simptoma policističnih jajnika

Autor:

Kako da prepoznate simptome policističnih jajnika, i kome da se obratite ako mislite da imate ovaj problem.

0
A- A A+

  Sindrom policističnih jajnika je najčešći hormonski poremećaj kod žena, koji se javlja se kod oko pet do deset odsto žena u reproduktivnom periodu.

Ultrazvučno, brojne ciste na jajnicima vide se i češće, kod 22 do 25 odsto žena, ali ako one nisu praćene drugim simptomima koji prate sindrom policističnih jajnika (PCOS, Polycystic Ovary Syndrome), onda se govori o jajnicima koji su nalik na policistične.

Sindrom policističnih jajnika jedan od čestih uzroka ženske neplodnosti, jer je jedna od posledica i izostanak ovulacije.

Javlja se kao kombinacija više različitih simptoma, i zato je ponekad teško doći do dijagnoze. Evo šest znakova da bi trebalo da zakažete pregled:

Neredovne menstruacije - Nikad ne znate kad bi trebalo da dobijete menstruaciju jer su vam ciklusi toliko neredovni da se i ne sećate kad je bila poslednja? To može da bude jedan od znakova da imate sindrom policističnih jajnika. Žene koje pate od PCOS često imaju viši nivo muških hormona, a njihovi jajnici nisu u stanju da proizvedu dovoljno progesterona (koji spada u grupu ženskih reproduktivnih hormona) da bi menstrualni ciklus bio normalan. Dakle, jedan od čestih simptoma PCOS je neredovna menstruacija, ili njeno potpuno izostajanje.

Akne - Odrasla ste osoba, ali ne možete da se rešite akni? Problematična koža i lice puno bubuljica kod žena koje su odavno izašle iz puberteta su takođe jedan od simptoma policističnih jajnika.

Pojačana maljavost - Ako vam malje rastu na delovima tela na kojima ih uobičajeno nema kod žena, trebalo bi da zakažete pregled. Jedna, dve dlačice na bradi ili stomaku nisu problem, ali ako primetite da se situacija pogoršava, pravac kod lekara. Pojačana maljavost (hirutizam) treći je najčešći simptom policističnih jajnika.

Nikako da ostanete u drugom stanju - Ponekad se dešava da je naizgled sve u redu, jer je PCOS podmukao. Može proći praktično bez uočljivih simptoma, a ipak je među vodećim uzrocima ženske neplodnosti. Telo žene koja pati od sindroma policističnih jajnika ne proizvodi dovoljno progesterona da bi se menstrualni ciklus "zaokružio". Pošto se on ne sprovodi do kraja, nerazvijene jajne ćelije se ne oslobađaju, već se pretvaraju u male ciste na jajnicima, tako da samim tim oplodnja nije moguća. Dakle, čak i ako imate savršen ten, idealnu liniju i redovne menstruacije, a ne možete da ostanete u drugom stanju mesecima, vreme je za posetu lekara. Jer, ponekad se može desiti da žena redovno dobija menstruaciju, ali da su ciklusi zbog PCOS - anovulatorni.

Konstatovan vam je dijabetes tipa 2 - Iako još nije potpuno jasan uzrok sindroma policističnih jajnika, on je nedvosmisleno doveden u vezu sa insulinskom rezistencijom, koja naš organizam onemogućava da pravilno iskoristi insulin, što može da dovede do povišenog šećera u krvi. Tokom vremena, nelečena insulinska rezistencija može da dovede do dijabetesa tipa 2.

Gojite se - Da li ste u nekom trenutku naglo počeli da gomilate kilograme, a da tome nije doprinela promena u ishrani ili stilu života? Da li imate utisak da vam je teže da skinete kilogram, dva viška nego ranije? Sve to može ukazivati na sindrom policističnih jajnika. Naročito bi trebalo da obratite pažnju ako se gojite u predelu stomaka, jer je za PCOS simptomatično i nakupljanje masnih naslaga u gornjem delu tela i zoni abdomena.

Ako prepoznajete neki od ovih simptoma, zakažite pregled kod lekara. Prvi kojem bi trebalo da se obratite je vaš ginekolog, koji će nakon uzete anamneze, ultrazvučnog pregleda (vaginalna sonda je preciznija od običnog ultrazvuka) i vađenja krvi da bi se stekao uvid u hormonsku sliku, odlučiti da li vam je potreban i uput za internistu - endokrinologa.

Imajte u vidu da je u pitanju sindrom, a ne bolest. Dakle, reč je o problemu sa kojim ćete morati da naučite da živite. Terapija je personalizovana, ali se često zasniva jednoj ili više preporuka sa liste koja sledi:

- Pojačana fizička aktivnost i smanjenje težine redukcionim dijetama (u skladu sa preporukom lekara)

- Upotreba kombinovanih kontraceptivnih pilula (isključivo po preporuci lekara), sa ciljem da se obustavi proizvodnja hormona jajnika, a samim tim i proizvodnja muških polnih hormona

- Uzimanje progesteronskih suplemenata (isključivo po preporuci lekara), kod žena kod kojih su pilule za kontracepciju kontraindikovane

- Metforminski lekovi, sa ciljem sprečavanja hiperinsulinemije (isključivo po preporuci lekara)

- Stimulacija ovulacije različitim protokolima, ukoliko pacijentkinja želi trudnoću

I, najvažnije od svega: Ako sumnjate na sindrom policističnih jajnika, nemojte se smiriti dok ne stignete do lekara kojem verujete. I koji neće odmahnuti rukom i reći "ma, ne fantaziraj", nego će uraditi sve da utvrdi šta je uzrok vaših problema.

Ostale vijesti