"Tražićemo opoziv Incka"

Autor:

Oštre reakcije nakon izjave visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u kojoj je uporedio Srpsku i NDH

2
A- A A+

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, zbog vrijeđanja srpskih žrtava rata i srpskog naroda, uputiće otvoreno pismo Savjetu za sprovođenje mira u BiH (PIK) u kojem će tražiti opoziv visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, izjavio je predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović.

"Poređenjem Dana Republike Srpske sa danom osnivanja Nezavisne Države Hrvatske (NDH), visoki predstavnik u BiH Valentin Incko uvrijedio je srpske žrtve rata i srpski narod, zbog čega više ne može da obavlja navedenu funkciju", rekao je Mitrović Srni.

Mitrović kaže da je "veoma simptomatično" da je Incko takvu izjavu dao nakon istupa bošnjačkih udruženja u vezi sa obilježavanjem 9. januara - Dana Republike Srpske, što dokazuje da je visoki predstavnik bio u dogovoru sa udruženjima.

"Ovdje je riječ o organizovanoj harangi na srpski narod i na taj način Incko pravi razliku među žrtvama rata, zbog čega više ne zaslužuje da obavnja funkciju visokog predstavnika", zaključio je Mitrović.

Demokratski narodni savez (DNS) očekuje da se visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izvini zbog nesmotrene izjave u kojoj je uporedio 9. januar - Dan Republike Srpske sa 10. aprilom - danom osnivanja Nezavisne države Hrvatske (NDH), a od međunarodne zajednice očekuje oštru reakciju na ovakvu neprimjerenu izjavu.

Iz DNS-a je saopšteno da zapanjujuće poruke visokog predstavnika još jednom pokazuju njegovu pravu ulogu i odnos prema Republici Srpskoj.

"Kada bi visoki predstavnik bio iskren i kada bi se sjetio istorijskih činjenica od 1875. godine do danas, morao bi da se postidi svoje uloge i svojih tumačenja istorije. Izjednačiti dželata i žrtvu i uporediti neuporedivo u opravdavanju jedne politike, jeste licemjerje", poručili su iz ove stranke.

Predstavnici DNS-a podsjetili su Incka da je obilježavanje Dana Republike Srpske regulisano zakonom, da je riječ o danu koji se obilježava i praznuje kao sekularni praznik, te da je to praznik svih građana Republike Srpske, a ne samo jednog naroda.

"Podsjećamo ga i da je 21. novembar, Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, praznik samo u Republici Srpskoj, pa se pitamo zašto visoki predstavnik ima različite aršine i ne kazni one koji ovaj dan ne praznuju", navedeno je u saopštenju.

Iz DNS-a poručuju da će ova stranka uvijek braniti Ustav, zakone i pravnu državu, a samim tim i činjenice koje se ne smiju zanemarivati i koje su zagarantovane ustavom.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov rekao je Srni da je iznenađen izjavom visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koji je dozvolio sebi da uporedi 9. januar - Dan Republike Srpske, koji je svetinja za stanovništvo Republike Srpske i Srbije, sa 10. aprilom – danom osnivanja takozvane Nezavisne države Hrvatske.

"Takve procjene Valentina Incka, čije su obaveza da doprinosi postkonfliktnom regulisanju i pomirenju u BiH apsolutno su neprihvatljive. One grubo iskrivljuju stvarnost, stvaraju dodatne tenzije, prkose mandatu visokog predstavnika i svjedoče o njegovoj neobjektivnosti", rekao je Ivancov.

On je naveo da su prethodni međunarodni predstavnici aktivno učestvovali u obeležavanju praznika Dan Republike Srpske u Banjaluci.

Incko je danas izjavio da ako bi se počeli slaviti praznici kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosjetiti da se slavi i 10. april, dan kada je osnovana NDH.

Ostale vijesti