• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ABA liga prebacuje lopticu u dvorište KS BiH

Autori mondo.ba Autori Zoran Pajčin

Direktor KK Bosna Rojal Damir Krupalija za MONDO govori o tome kako ABA liga traži od KS BiH da odlući koje će ekipe igrati u "B" ABA ligi, pojačanjima, mladim igračima...

Kako je osnivanje "B" ABA lige sasvim izvjesno, iako još nema zvanične odluke, aktuelna je tema koje ekipe iz BiH će učestvovati u takmičenju.

Pozicija KK Bosna Rojal se činila prilično sigurnom pošto su vicešampioni države i klub sa ogromnom tradicijom, bivši šampion Evrope, ali smo u razgovoru sa direktorom kluba saznali da stvari neće baš ići tako glatko kada je riječ o učešću Bosne u takmičenju.

U KK Bosna Rojal se nadaju sastanku sa predstavnicima regoionalnog takmičenja kako bi saznali propozicije. Vrhu regionalne lige poslali su pismo namjere.

"Ono što znamo, nezvanično, je da ABA liga prebacuje lopticu na KS BiH da oni odluče ko će od klubova iz BiH učestvovati u drugoj ligi regionalnog takmičenja. To povlači milion drugih problema, pošto znamo kako se tamo sporo donose odluke u kojima ima više zainteresovanih strana. Iskren da budem, nisam siguran da se mi možemo dogovoriti koje će to ekipe biti", počeo je razgovor za MONDO Damir Krupalija.

Zainteresovana četiri kluba iz BiH

Interesovanje za učešće u drugoj ABA ligi pokazali su Karpoš Sokoli, koji je prošle sezone debitovao u najjačem rangu takmičenja, a među potencijalnim učesnicima su Rabotnički iz Skoplja, Sutjeska iz Nikšića, Šibenka, Split, Vršac, Borac Čačak, Dinamik.

"BiH bi dobila dva mjesta u ABA ligi 2 i moramo vidjeti koji klubovi su zainteresovani za učešće. Tu su svakako Bosna Rojal, Sloboda iz Tuzle, Mladost iz Mrkonjić Grada, kao i trebinjski Leotar", rekao je ranije za MONDO prvi potpredsjednik regionalnog takmičenja Igor Dodik.

Ova situacija gdje je nepoznato u kojem će takmičenju učestvovati pravi "studentima" dodatne probleme oko sklapanja ekipe za sljedeću sezonu.

"Ako ne znamo rang u kojem ćemo se takmičiti teško je sastaviti ekipu koja može da odgovori izazovima. U pregovorima smo sa određenim igračima koji postaju sve nervozniji dok čekamo rasplet situacije. Nadam se da ćemo sve saznati u narednih par dana pošto polako ističe vrijeme, već je sredina jula.", kaže Krupalija.

Kako je Skupština Jadranske lige, u cilju podizanja kvaliteta i popularizacije košarke, odlučila da se u sezoni 2017/18. organizuju turniri za mlađe kategorije, odnosno igrače do 19 godina u taboru vicešapiona BiH smatraju da je ovaj projekat odlična šansa da mladi igrači ostanu u regionu.

"Druga ABA liga je odličan projekat, ali Juniorska regionalna liga je još bolji. Ovo djeci daje perspektivu da ne moraju da idu negdje u inostranstvo, što je kod nas veliki problem. Klubovi ulažu, za naše prilike, velika sredstva u mladog igrača kojeg onda neki strani klub vidi na turniru i odvede bez bilo kakve nadoknade za matični klub. Inostrani klub ne garantuje da će postati profesionalni košarkaš, većinom zapuste školu i ne uspiju da razviju svoj talenat", smatra Krupalija.

Direktora Bosne smo pitali da prokomentariše izjavu potredsjednika KS BiH Seje Bukve o stanju u Savezu, koji nema novca za putovanja na turnire, i kako se to odnosi na košarkaške klubove u BiH.

"Mene je iskreno strah kakva je trenutna situacija u KS BiH i šta se dešava. Da meni kao direktoru kluba treba neka pomoć ja ne bih znao kome da se obratim u Savezu jer znam da je tamo teška situacija. Nadam se da će se to brzo dovesti u red pošto nam je potreban Savez koji će biti u stanju da pomogne klubovima", zaključio je Damir Krupalija.

Konačan status i tačan termin pokretanja druge regionalne lige, u zavisnosti od epiloga planiranih razgovora, biće poznat na sljedećoj Skupštini, koja će biti održana 27. jula.

Nova sezona ABA lige počinje 30. septembra, a do 11. marta 2018. godine biće odigrane utakmice regularnog dijela, a plej-of će početi 17. marta. Početak finalne serije planiran je za 15. april.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC