• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

(Novi) Ademov povratak

Autor mondo.rs

Adem Ljajić je ponovo na spisku fudbalske reprezentacije Srbije i to je, ujedno, najzvučnija promena na manje-više standardnoj i očekivanoj listi imena.

 Adem-Ljajic-u-reprezentaciji-Srbije Izvor: MN PRESS

Deo je reprezentacije, pa ga onda nema mesecima. I tako u krug, od selektora do selektora, s tim što je najviše igrao kod Radovana Ćurčića.

"Ljajić može da se uklopi u sistem. Nadam se da će nam doneti to što očekujemo od njega. Ljajića trenutno vidim na mestu iza Aleksandra Mitrovića. Pratili smo ga čitavo leto, napravili analizu i rešili da ga vratimo među kandidate", rekao je selektor Slavoljub Muslin u utorak na konferenciji za novinare na kojoj je saopštio spisak igrača-kandidata za meč protiv Moldavije (2. septembar u Beogradu) i Republike Irske (5. septembra u Dablinu) u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine.

Ovo je Muslinov spisak i na njemu je Ljajić!

Profil igrača kakav je Ljajić, nema dileme, potreban je reprezentaciji Srbije. Tačnije, malo je reprezentacija kojima takav igrač nije potreban. Ali samo ako je Adem Ljajić PRAVI Adem Ljajić, kada se stavi u ulogu tima.

“Od malih nogu sam igrao za reprezentaciju svoje zemlje, u mlađim kategorijama, nikada niko nije tražio da pevam himnu. Srbija je zemlja i nas muslimana. Ako je to uslov, sigurno neću igrati više za Orlove”.

Ljajić je odigrao 45 minuta na Muslinovom debiju (prijateljska utakmica protiv Kipra) i od tada ga nije bilo među "orlovima", delom i zbog povrede. Poslednji put bio je pozvan za prijateljsku utakmicu protiv Rusije (juna 2016. godine), ali je zbog povrede, zajedno sa Sergejem Milinkovićem-Savićem dobio "poštedu", pa se vratio u Italiju.

U Ljajićevom odsustvu, Muslin je pronašao odlična rešenja u navali, koju predvodi reprezentativna "desetka", Dušan Tadić, igrač koji je zgrabio Ljajićevu ulogu iz Ćurčićevih dana i kao ofanzivni vezista pružio sjajnepartije u dresu nacionalnog tima. 

Sa Filipom Kostićem iza Andrije Pavlovića ili Aleksandra Mitrovića, napad Srbije delovao je opasno i nepredvidivo. Sa Ljajićem u timu i njegovim loptama može da bude još opasniji. Samo ako Ljajić smiri neke svoje "bubice" i pristane, ako treba, i na ulogu rezerve.

Od onog famoznog pravilnika Siniše Mihajlovića i obaveznog pevanja himne, Ljajića je čas bilo, pa nije, u dresu reprezentacije. Nekadašnji fudbaler Patizana, sada Torina, u kojem ponovo sarađuje sa Sinišom MIhajlovićem (i neretko ga nervira), mogao bi da bude Muslinov ključni igrač u nastavku kvalifikacija. Naravno, pod uslovom da odigra kako zna.

Muslin je i ranije najavljivao povratak Ljajića, ali ga ipak nije pozivao (iako se to očekivalo zbog Ademovih dobrih partija u Seriji A), pravdajući svoje odluke time da je problem za Ljajića pozicija koju igra, a to je pozicija plejmejkera u timu. Nije zgoreg pomenuti da će reprezentacija Srbije protiv Moldavije igrati na stadionu Partizana, pa je i to, moguće, bio Muslinov tok misli - da Ljajić igra na stadionu koji je "njegov" i pred navijačima koji ga vole, računajući na podršku navijača Partizana (nažalost, kod nas je i dalje izražena ova navijačka podela kada je reprezentacija u pitanju).

Ljajić je odigrao 20 utakmica za A tim Srbije i dao je tri gola. Poslednji put se upisao u strelce protiv Albanije u Elbasanu (2:0) u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Bilo je to u oktobru 2015. godine.

Ljajić je debitovao za seniorsku reprezentaciju Srbije 17. novembra 2010. godine u prijateljskoj utakmici protiv Bugarske (1:0). Posle prijateljske utakmice sa Španijom, u maju 2012. godine, Siniša Mihajlović ga je odstranio iz tima jer nije hteo da peva himnu.

I onda zanimljiv podatak: Ljajića je u reprezentaciju Srbije vratio vršilac dužnosti selektora, Ljubinko Drulović. Bilo je to u martu 2014. godine. A pozvao ga je baš za prijateljski meč protiv Republike Irske u Dablinu. Srbija je tada pobedila 2:1.

Da li će nam Ljajić ponovo "ubrati" detelinu sa četiri lista?

***(Srbija je posle šest kola prva u Grupi D kvalifikacija sa 12 bodova, koliko ima i Irska, a slede Vels i Austrija sa po osam, Gruzija sa tri i Moldavija sa dva).

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC