I od ovoga vam zavisi uspeh

Autor:

Nije presudno, ali i ovo ima uticaj na to koliko ćete uspešni.

0
A- A A+

Odelo ne čini čoveka, ali očigledno ima malo uticaja na (ne)uspeh.

Nedavno sprovedene studije su pokazale da ima istine u tome da treba da se obučete na određen način da biste dobili posao koji želite, piše "Vol Strit žurnal".

Istraživanja su pokazala da nošenje "lepe" odeće na posao utiče na to kako vas kolege doživljavaju, koliko imate samopouzdanja, pa čak i na to koliko ste u stanju da razmišljate apstraktno.

U studiji sprovedenoj na "Jejlu" 2014. godine u kojoj je učestvovalo 128 muškaraca starosti između 18 i 32 godine, volonteri su učestvovali u simuliranim pregovorima oko kupovine i prodaje.

Ispostavilo se da oni koji nisu bili prikladno obučeni (nosili su trenerku i sandale) u teoriji su ostvarili 680.000 odlara profita, dok je grupa obučena u poslovno odelo imala profit oko dva miliona dolara. Neutralno odevena grupa imala je profit od 1,58 miliona dolara.

Koautor studije kaže da su se neprikladno odeveni učesnici osećali loše jer su shvatali da se razlikuju, dok su poslovno obučeni muškarci osećali da ih drugi poštuju, što im je dalo i hrabrosti za neke poslovne korake koje možda ne bi preuzeli.

"Ljudi koji nose takvu odeću se osećaju moćnije", kaže koautor studije Majkl Slepian. "A kada se osećate moćno, onda se ne zamarate nevažnim detaljima".

Zato stručnjaci savetuju da se uvek oblačite u skladu sa poslom koji obavljate, bićete uspešniji, ali nikako ne savetuju da se oblačite ozbiljnije i "prikladnije" od šefa.

Ostale vijesti