Nema povratka: Naučnici vape, planeta na ivici

Autor:

Koncentracija ugljen-dioksida u atomsferi porasla je na rekordnu količinu u 2016. godini, saopštila je danas Svetska meteorološka organizacija (SMO).

0
A- A A+Prošlogodišnje povećanje bilo je za 50 odsto veće od proseka u poslednjih deset godina.

Istraživači su saopštili da je kombinacija aktivnosti čovečanstva i vremenskog fenomena El Ninjo dovela ugljen-dioksid na nivo kakav nije postojao u poslednjih 800.000 godina.

Naučnici upozoravaju da postoji rizik da ciljevi o zaustavljanju rasta globalne temperature postanu neostvarivi, prenio je BBC.

SMO navodi da su merenja obavljena u 51 državi tokom izrade izveštaja za prošlu godinu.

Istraživačke stanice iz čitavog sveta merile su koncentracije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, među kojima su ugljen-dioksid, metan i azotni oksid.

 Nivoi koji su izmereni ostali su u atmosferi nakon što su okeani i biosfera apsorbovali značajnu količinu ovih gasova.


U 2016. godini, u atmosferi je bilo 403,3 čestica po milionu ugljen-dioksida, dok ih je u 2015. godini bilo 400.

"Ovo je najveće povećanje koje sam video u 30 godina od kada imamo ovu mrežu", izjavila je doktor Oksana Tarasova, iz programa SMO za globalnu atmosferu.

Stručnjaci: Preti potop


Emisije gasova koje potiču od aktivnosti čoveka usporene su u poslednjih nekoliko godina, navodi se u istraživanju, ali je ukupna količina gasova u atmosferi i dalje ogromna, a ugljen-dioksid će biti aktivan vekovima.

U poslednjih 70 godina, piše u dokumentu, povećanje količine ugljen-dioksida u atmosferi je skoro 100 puta veće nego što je bilo na kraju poslednjeg ledenog doba.

Ostale vijesti