• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sudija je idiot" (VIDEO)

Autor mondo.rs

Delioci pravde u svim sportovima su često na udaru i takmičara i publike. Takav je slučaj, posebno ove sezone, i u Formuli 1

Ovogodišnja sezona Formule 1 se završava za dve nedelje Velikom nagradom Abu Dabija. Najbitnije je poznato – Luis Hamilton je, po peti put, osvojio šampionat, a njegov Mercedes F1 tim je najbolji u konkurenciji konstruktora.

Sezonu 2017. su obeležili...

Nemački tim je, skoro pa perfektno, odvozio drugi deo sezone, za razliku od najljućeg konkurenta, ekipe Ferarija koja je prilično podbacila nakon letnje pauze.

"Italijanima" je posebno teško pala Velika nagrada Singapura, kada su, praktično, već posle prvih par stotina metara ostali bez oba vozača u trci. Osim Sebastijana Fetela i Kimija Raikonena, u tom incidentu je učestvovao i "Mad Max" Ferštapen. Sudije, na svu sreću, nikog od vozača nisu okrivile za taj "haos" jer to je "normalna F1 pojava".

Međutim, o sudijama se preslednjh meseci priča više nego prethodnih sezona. Čini se, sa debelim razlogom.

Ove sezone one su na stazama Formule 1 imale pune ruke posla. Ubeleženo je preko 150 kršenja pravila od čega je trećina prošla bez kazni (trkački incidenti, kašnjenje na intoniranje himne i drugi).

Većina kazni je dodeljena zbog, suprotno pravilima, promene motora ili nekog drugog pogonskog elementa koji se kažnjava gubitkom od pet pa naviše mesta od odnosu na postignut rezultat u kvalifikacijama.

Mnogi su dobili i kaznene poene. Od sezone 2014, slično kao kod "normalnih" vozača, i F1 je uveo sistem skupljanja bodova za kršenje pravila. Oni su skupljaju tokom 12 meseci (prebacuju se u narednu sezonu), a ako vozač skupi 12 poena biće suspendovan, odnosno neće voziti narednu trku.

Zanimljivo je da ove poene češće dobijaju incidentni vozači, dok su sudije blaže prema onima koji izbegavaju opasne situacije. Najviše poena je do sada dobio Danil Kvjat – ukupno 17, od čega deset u 12-mesečnom periodu. Jedini vozač koji do sada nije dobio ni jedan kazneni poen je Serđo Perez.

Ove sezone pažnju ljubitelja Formule 1 pažnju je privuklo nekoliko incidenata.

Formula 1 VN Brazil 2017 sudar
Izvor: YouTube

Najsvežiji je jučerašnji kada je Roman Grožan kažnjen zbog udaranja Estebana Okona, kome je taj sudar prouzrokovao prvo odustajanje ove sezone. Roman se zbog jasno izvinio, ali i naglasio da mu je veoma teško da shvati zašto je zbog toga kažnjen penalom od 10 sekundi i sa dva kaznena boda. Moguće je da je Francuz sankcionisan jer je to bio sedmo kršenje pravila koje je on prouzrokovao ove sezone.

Formula 1 VN SAD: Ferštapen - Raikonen
Izvor: YouTube

Samo dve trke pre, sudije su opet bile na "stubu srama". Ovog puta je Mad Max bio u glavnoj ulozi, kada je u svojoj najbolji trci ove sezone u poslednjem krugu prestigao Kimija i prošao kao treći kroz cilj. Međutim, nije stigao do postolja, jer su ga sudije ekspresno kaznile sa pet sekundi jer je "izašao sa staze sa sva četiri točka najmanje pola metra", odnosno presekao je krivinu i na taj način uspeo da prestigne Finca. Maks je zbog ovoga dobio i jedan kazneni poen, a sudije nazvao "potpunim idiotima".

Ovaj potez zvaničnika je razbesneo svet Formule 1, jer iako je bilo očigledno da je mladi Holanđanin stvarno izašao sa staze, mnogi smatraju da je ovo bio jedan fantastičan potez. A posebno jer je ovakvo sečenje krivina svakodnevna pojava na trkama.

Formula 1 VN Azerbejdžan: Fetel - Hamilton
Izvor: YouTube

Od upečatljivih trka ove sezone po pitanju incidenata, F1 fanovima je u sećanju svakako i Velika nagrada Azerbejdžana. Ova gradska trka je bila prilično haotična, a posebno za vreme vožnje iza (presporog) sigurnosnog vozila, kada je Fetel naleteo prednjim krilom na Hamiltona. Kako je pomislio da Britanac namerno sporo vozi, Fetel mu je odmah prišao bočno i udario ga. Ovaj nesvakidašnji incident mu je doneo 10 "stani-kreni" sekundi kao i tri kaznena poena.

Šta vi mislite o sudijskim odlukama ove sezone? Pišite nam u komentarima…

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC