Nova, neobična kontracepcija za muškarce?

Autor:

Neobična vrsta kontracepcija mogla bi da bude u bliskoj budućnosti.

Prva kontracepcija ove vrsta - kontraceptivni gel koji smanjuje broj spermatozoida, biće testirana sledeće godine.

Klinička testiranja počeće od aprila 2018. godine, a ispitivanja bi mogla da potraju i do četiri godine jer će to biti najveća studija koja će testirati kontracepciju za muškarce.

Za sada su muškarcima jedine dostupne opcije kondomi ili vazektomija, a 2012. godine je posle testiranja odbačena ideja o kontraceptivnoj injekciji jer je utvrđeno da izaziva depresiju i suicidalne misli.

Novi gel, koji se inače utrljava na gornji deo ruku i ramena svakog dana, kako bi dospeo u krvotok, mogao bi da bude pravi preokret u korišćenju kontracepcije za muškarce.

"Ne zahteva mnogo truda, osim što treba da se setite da ga namažete svakog dana", kaže dr Dijana Blit.

Gel funkcioniše pomoću dva sintetička hormona, testosterona i oblika profestina.

Progestin blokira testise da proizvedu dovoljno testosterona da bi se proizveo uobičajen broj spermatozoida, dok sintetički testosteron neutrališe bilo kakav hormonski disbalans koji bi mogao da se javi zbog progestina.

Do sada se ovaj metod kontracepcije pokazao efikasnim u inicijalnoj šestomesečnoj studiji, i smanjio broj spermatozoida kod 89 odsto muškaraca na manje od jednog spermatozoida po milimetru uzorka, što znači "veoma male šanse za začeće".

Takođe, kod 78 odsto muškaraca je zabeleženo "potpuno odsustvo spermatozoida".

Više od 400 parova je učestvovaće u novom istraživanju, koje će biti sprovedeno u SAD, Velikoj Britaniji, Italiji, Švedskoj, Čileu i u Keniji.

Istraživanje će se sprovoditi tako što će svaki od učesnika dobiti gel i jednom dnevno utrljavati pola kašičice gela na gornji deo ruku i ramena.

Uzorci njihove sperme analiziraće se najmanje naredna četiri meseca, dok njihove partnerke koriste neku formu kontracepcije za žene. Onda, kada se utvrdi da je broj spermatozoida dovoljno mali da se efikasno spreči začeće, partnerke će prestati koriste bilo kakav oblik kontracepcije.

Ovi parovi će tada, najmanje godinu dana, koristiti gel kao jedinu kontracepciju.

"Čvrsto verujem da, ako muškarci budu koristili gel svakog dana pravilno, da će biti efikasan", kaže profesor medicine na Univerziteta u Vašingtonu Stefani Pejdž.

Iako je nov metod kontracepcije obećavajuć, Blit dodaje da i ukoliko ispitivanja budu uspešna, proći će nekoliko godina pre nego što gel bude dostupan javnosti. 

Ostale vijesti