GLASINE: Sve više ljudi se upisuje u biblioteku

Autor:

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske bilježi sve veći broj upisanih članova, a prošle godine ih je u svim odjeljenjima bilo više od 8.000

0
A- A A+
biblioteka Doboj Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

  Kako kaže bibliotekar u ovoj ustanovi Aleksandra Rendić povećan je i broj izdatih knjiga, čemu je doprinio sve veći broj upisanih studenata u čitaonice.

"Interesovanje, ne samo građana Banjaluke, nego i studenata koji dolaze iz drugih mjesta, je sve veće, jer je ponuda biblioteke velika, a redovno se nabavljaju nova izdanja, kako u beletristici, tako i sva stručna izdanja koje traže studenti i naučni radnici, koji se bave istraživanjima", rekla je Rendićeva.

Ona je navela da je samo informativno – pozajmno odjeljenje Narodne i univerzitetske biblioteke, koje je prošle godine imalo upisanih oko 5.000 članova, izdalo oko 55.000 knjiga

"Bilježimo i sve veći broj novih članova koji su se prvi put upisali u biblioteku, što je rezultat naših kampanja, koje smo realizovali s ciljem popularizacije čitanja", ocijenila je Rendićeva.

Prema njenim riječima, informativno – pozajmno odjeljenje biblioteke od početka januara zabilježilo je 90 novih članova, koji su se prvi put upisali u biblioteku, te više od hiljadu posjeta članova.

Rendićeva je navela da je uvođenjem automatske pozajmice 2016. godine uvedeno i pravilo da članarina svakog člana važi godinu dana od datuma upisa, ali i da je ovaj sistem znatno olakšao rad bibliotekara i omogućio korisnicima pretraživanje naslova u katalogu.

"Svi građani su u mogućnosti na našoj internet stranici pretražiti katalog i tačno vidjeti da li imamo knjigu koja im je potrebna, da li je ona na čitanju i do kada je zauzeta", pojasnila je Rendićeva.

Ona je navela da se knjige mogu i rezervisati, tako da biblioteka ne mora da kupuje veliki broj novih naslova.

"Trudimo se da našim korisnicima nabavimo sve potrebne knjige, stavljamo na spisak onih koje biblioteka treba da nabavi, te kada se taj spisak popuni, mi te knjige i nabavimo. Cijeli sistem zaduživanja knjiga doveden je u red, tako da više nemamo problema oko kašnjenja sa vraćanjem knjiga, tako da i sa malim brojem naslova, uz redovno vraćanje, pronašli smo način da knjige stalno cirkulišu i da svima budu dostupne", rekla je Rendićeva.

Tagovi:

Ostale vijesti