• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta ovaj stari crveni kiosk radi u kampusu Univerziteta u Banjaluci? (FOTO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Kiosk K67 dizajnera Saše Mahtiga iz 1967. godine je ikonični simbol jugoslovenskog modernizma i izuzetno djelo dizajnerskog nasljeđa. Dio je muzejskih postavki širom svijeta i dio istorije arhitekture, dizajna i umjetnosti. Poznatiji je kao "crveni kiosk".

 Crveni Kiosk K67 u Kampusu u Banjaluci Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet (AGGF) u Banjaluci je kiosk K67 nabavio u okviru Erazmus "Aple" projekta koji sufinansira Evropska komisija.

"APLE je skraćenica koja označava Arhitektonske pop-up laboratorije za razmjenu znanja između akademije i prakse. Instalacija kioska K67 u Univerzitetskom gradu u javnom prostoru Grada Banjaluka, predstavlja nastavak višegodišnjeg zanimanja i istraživanja teme jugoslovenskog modernizma u arhitekturi i urbanizmu. Grupa istraživača okupljenih oko Istraživačkog centra za prostor (ICBL) i DOOMOMOBH ( bosansko-hercegovački ogranak internacionalne organizacije Docomomo International, posvećene dokumentaciji i konzervaciji zgrada, mjesta i kvartova Modernog pokreta u arhitekturi) te studenata i mentora na AGGF je već nekoliko godina u dvije generacije studio projekta tretirala ovu temu", objavio je AGGF.

Postavljene su dvije arhitektonske pop-up izložbe održane u Domu omladine u Banjaluci.

Na AGGF kažu da "Kiosk K67" u okviru projekta ima nekoliko uloga: izlog je APLE POP-up laboratorije i projekta Erasmus + APLE koji ima funkciju da proces rada na projektu i rezultate projekta, te dugoročno održiv model funkcionisanja, predstavi javnosti i širokom krugu zainteresovanih.

Kiosk može da eksperimentiše sa različitim namjenama i programima, koji su bliski javnom prostoru univerzitetskog grada i funkciji univerziteta, poput predavanja, prezentacija, promocija, izložbi, radionica, kulturnih i drugih događaja.

(MONDO)

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop