Mirko Ivanković prvi do krsta u Banjaluci (FOTO)

Mirko Ivanković (25) prvi je doplivao do Časnog krsta u rijeci Vrbas tokom tradicionalnog, bogojavljenskog plivanja u Banjaluci.

Mirko Ivanković prvi do krsta u Banjaluci (FOTO) Foto: MONDO/Siniša Stanić

Ukupno 33 plivača učestovalo su na ovoj manifestaciji kod Gradskog mosta u Banjaluci. Plivanje je sa obala Vrbasa posmatralo nekoliko hiljada ljudi.

Vodu je prethodno osveštao Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem.

Prethodno je danas u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom velikog praznika Bogojavljenja. Liturgiji su, osim velikog broja vjernika, prisustvovali gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić.

Nakon liturgije, uslijedilo je osveštavanje bogojavljenske vodice, sa kojom će sveštenici blagosloviti domove vjernika, a zatim je formirana bogojavljenska litija.

Pogledajte FOTO GALERIJU:

Bogojavljenje je praznik posvećen krštenju Isusa Hristosa u rijeci Jordan, kada se javio Bog u sva tri lica - Bog Otac, glas sa neba koji je rekao "Ovo je sin moj ljubljeni. Njega poslušajte", Bog Sin - Hristos koji se krštavao i Duh Sveti, u vidu goluba koji je sletio na Hristovo rame.

Tagovi:

Ostale vijesti