Ekonomisti za Mondo: Biće još poskupljenja

Nakon goriva neminovan je i rast cijena osnovnih životnih namirnica, ali takođe i drugih roba i usluga što će dovesti do novog "stezanja kaiša" kod građana. Evo šta kaže struka.

13
A- A A+

"Ono što je izvjesno jeste da će najznačajnije poskupljenje biti u prevozu. Najveći udar na budžet osjetiće građani koji imaju automobil, dok će preduzetnici poskupiti usluge pravdajući to poskupljenjem goriva odnosno prevoza", rekao nam je ekonomski analitičar Predrag Duduković.

Dodaje da nakon goriva ne bi trebalo doći do značajnijih poskupljenja ostalih roba i usluga. Kako tvrdi, najveće poskupljenje moglo bi biti do 2 odsto.

"Jedino ako neko u svemu tome ne bude htio da izvuče dodatnu korist. Poskupljenje dijela u prevozu ne bi trebalo toliko da utiče na konačnu prodaju cijenu ostalih roba i usluga. Sve ono što bude skuplje od 2 odsto neće biti korektno", pojasnio je Duduković.

Predviđajući ekonomsku situaciju za 2018. godinu, sagovornik Mondo portala građanima poručuje da ne očekuju ništa novo.

"S obzirom da je izborna godina, poboljšanja u ekonomiji neće biti. Stanovništvo može očekivati da će im pojedine ulice biti asfaltirane i postavljena rasvjeta, sve u skladu predizborne kampanje. Što se tiče života ne treba ništa bolje očekivati", zaključio je Duduković.

Zbog porasta cijena na svjetskom tržištu gorivo u BiH je poskupilo i prije 1. februara. Kako je ranije najavljeno, zbog novog poskupljenja goriva autobuske karte u gradskom i prigradskom saobraćaju od marta će poskupiti za najmanje 10 odsto. To znači da će, na primjer, gradski prevoz u Banjaluci sa sadašnjih 1,60 poskupiti na 1,80 KM. Više o tome će se znati krajem fabruara nakon dogovora prevoznika sa gradskim vlastima.

U Udruženju potrošača "Oaza" kažu da će nova cijena goriva izazvati lančana poskupljenja.

"To se prvenstveno odnosi na osnovne životne namirnice i druge potrepštine. Nakon goriva mogu se očekivati poskupljenja hljeba, ulja..., a to će se pravdati većim cijenama transporta. Potrošačima ne preostaje ništa osim da smanje svoju potrošnju novim 'stezanjem kaiša'", rekla nam je Nedeljka Ilijić iz ovog udruženja.

Zbog novog Zakona o akcizama BiH koji stupa na snagu 1. februara, a koji predviđa poskupljenje akciza i putarina, gorivo će poskupiti najmanje 18 feninga.

U nekim dijelovima BiH predviđa se poskupljenje 20-25 feninga, što je izazvalo zabrinutonst kod građana, a neki su požurili da rezervoare svojih četvorotočkaša natoče "do čepa" kako bi bar malo ublažili novi finansijki udar.

Danas ''masovno točenje goriva'' u BiH

Više djece ako se povećaju cijene goriva?

Stižu akcize i na struju

Ostale vijesti