Borba u Budvi: Veliki plimni talas, potop

Autor:

U Budvi je u toku velika akcija odbrane budvanskog Starog grada od plimnog talasa. Kritično u selima ka Albaniji. Jadran podivljao i u Herceg Novom, Rafailovićima...

Borba u Budvi: Veliki plimni talas, potop Foto: MONDO/Mladen Stojović

Više od stotinu meštana, ugostitelja, pripadnika Službe zaštite i spasavanja, Komunalne policije, Vodovoda i Komunalnog preduzeća, pune vreće sa peskom koje postavljaju duž obale i unutar statogradskih ulica kako bi sprečili da voda uđe u kuće, prenosi portal Vijesti.

More kroz kanalizaciju prodire u kuće, a poplavljeni su lokali u prizemlju. Trenutno u Budvi nema kiše, ali su talasi ogromni.

Ulice su pod vodom, a veliki talasi su preko Ričaradove glave prodrli na veliki trg ispred hotela "Avala".

Stanovnici i ugostitelji u Starom gradu dovoze kamionima pesak, kako bi sprečili da talasi koji su sve veći prodru.

Kritično je kod restorana "Jadran", kod Starog grada. Potok koji se uliva u more zatrpan je peskom, zbog čega nivo vode raste i preti da poplavi restoran.

Na licu mesta su pripadnici Službe zaštite i spasavanja. Bager koji je angažovan da oslobodi ušće potoka u more, onesposobljen je, zbog čega su pozvane u pomoć i službe Komunalnog preduzeća.

Na teritoriji ulcinjske opštine pod vodom je više sela, a najkritičnije je u onima u blizini granice s Albanijom, gde meštani do kuća moraju čamcima.

"Zver s istoka 2.0" krenula ka Evropi


Jak južni vetar pogoršao je situaciju i na delu gde se Bojana uliva u more, pa je voda prodrla i u restorane. Nivo Bojane raste.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE BOJANE:


Sela Anamaljskog područija, u dolini reke Bojane - Lisna, Bori, Fraskanjel i Štodra su pod vodom. Kompletno poljoprivredno zemljište je uništeno, a meštani strahuju da će im voda ući u kuće.

Do svojih domova stanovnici i Lisne i Bori mogu samo čamcima.

"Situacija je dosta kritična. Voda je došla, zakrčila je put, ljudi u selu ne mogu normalno da komuniciraju. U Bore je kompletno selo opkoljeno vodom", kazao je predsednik Mesne zajednice Baškimi Skender Tahiri.

Izvor: MONDO


Kritično je danas i na reci Bojani . Voda iz sata u sat raste i prodrla je u restorane. Putevi do kućica su poplavljeni, a jak južni vetar dodatno otežava situaciju.

Izvor: MONDO

More je podivljalo i u Petrovcu, Herceg Novom, Rafailovićima...

Očekuje se i novo pogoršanje vremenskih uslova tokom noći i količina padavina i do 300 litara po metru kvadratnom.

Sve nadležne službe su u pripravnosti.

Situacija je loša i u drugim zemljama Balkana. Talasi na Ohridskom jezeru u Makedoniji bili su visoki i do dva metra.

Ostale vijesti