Srpska spremila odgovor Ustavnom sudu BiH

Tim za pripremu odgovora i učešće u odbrani povodom zahtjeva deset delegata u Vijeću naroda RS za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Republike, utvrdio je na današnjoj sjednici konačan odgovor Ustavnom sudu BiH.

0
A- A A+
Banjaluka okićena pred Dan Republike zastava bih rs Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Za sedam danas biće obavljene određene redakture teksta, te bi ovaj dokument trebalo da bude konačno usvojen 28. marta na sjednici Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine RS.

Prema riječima predsjednika Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajka Kuzmanovića tekst odgovora je sadržan na 15 stranica, ali je ključno ono što se nalazi među posljednjim stavkama.

"Zaključeno je da je zahtjev neustavan i da bi Ustavni sud BiH trebalo da ga odbaci", istakao je Kuzmanović.

Osim Kuzmanovića u Timu za odbranu bili su i Siniša Karan, Mile Dmičić, Željko Mirjanić, Darko Radić, Radomir Lukić, narodni poslanici Dragan Čavić, Nedeljko Glamočak i Perica Bundalo, ministri Anton Kasipović i Lejla Rešić, advokat Jovan Čizmović, istoričar Željko Vujadinović i sekretar Odobra za ustavna pitanja Dragana Marković.

Deset delegata Vijeća naroda Republike Srpske u zahtjevu podnesenom 25. januara 2018. traži od Ustavnog suda da donese odluku da član 2. stav (1) Zakona o Danu Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom.

Zahtjev je potpisalo osam članova Kluba Bošnjaka i dva Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske.

Tagovi:

Ostale vijesti