"Dani sjećanja" posvećeni stradaloj srpskoj djeci

Autor:

Ovogodišnja manifestacija "Dani sjećanja" biće posvećena stradanju srpske djece u ratovima u 20. vijeku, rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

0
A- A A+


"Stradanja srpske djece u ratovima proteklog vijeka nisu mala. Ne treba zaboraviti da je više od 19.000 djece ubijeno u Drugom svjetskom ratu, da su mnogima mijenjani identiteti. U posljednjem ratu više od 480 djece smrtno je stradalo, skoro 500 je bilo izloženo raznim oblicima torture, isto toliko je ranjeno. Ogroman je broj djece koja su prošla razne traume, a posebno je teška činjenica da su desetine bile silovane", naglasio je Kojić.

Kojić je najavio da će ove godine kroz obilježavanje "Dana sjećanja", koji će biti održani od 17. do 19, aprila, biti obuhvaćena cijela Republika Srpska.

"Prvi i centralni događaj je memorijalna akademija koja će biti održana u banjalučkom Banskom dvoru pod nazivom `Svako dijete - nebo na zemlji`, čime, u suštini, želimo da pošaljemo poruku života, da pamtimo njihova stradanja", istakao je Kojić.

Prema njegovim riječima, uslijediće istorijski čas na Kozari za učenike srednjih škola iz Gradiške i Prijedora, a istim povodom u Prebilovcima će se okupiti srednjoškolci iz Trebinja.

"U Banjaluci će premijerno biti prikazan film Radio-televizije Srbije o Dijani Budisavljević. Zahvalni smo RTS-u što i ove godine film u njihovoj produkciji premijerno prikazujemo u Srpskoj", naveo je Kojić.

On je napomenuo da će "Dani sjećanja" biti nastavljeni u Bijeljini, gdje će ratni hirurg Miodrag Lazić održati predavanje.

"Kada govorimo o doktoru Laziću, svi dobro znamo da je riječ o dobrovoljcu iz Niša koji je radio u bolnici na Ilidži. On je, to slobodno mogu da kažem, a rekli su i mnogi drugi, heroj srpskog naroda koji je spasio mnoge živote. Odabrali smo Bijeljinu za njegovo predavanje, jer u tom gradu živi veliki broj Srba iz Sarajeva, koji ga znaju", rekao je Kojić.

Kojić je naveo da će u Zvorniku biti prikazan dokumentarni film o Spomenku Gostiću "Spomenko na vječnoj straži".

"Dani sjećanja" biće završeni akademijom u Istočnom Sarajevu 19. aprila u 20.00 časova.

Kojić je podsjetio da su "Dani sjećanja" prošle godine bili posvećeni stradanjima Srba u 20. vijeku, koja su obuhvaćena kroz 17 cjelina.

"Tada su nas pitali šta ćemo raditi iduće godine, kada smo kroz 17 cjelina obuhvatili sva stradanja u 20. vijeku. To znači da isto toliko narednih godina imamo šta da radimo, jer ćemo se posvetiti svakom tom pojedinačnom stradanju", pojasnio je Kojić.

On je istakao da su ove godine tema djeca, jer su posebno osjetljiva kategorija.

Ostale vijesti