Mission Accomplished? Polako Donalde...

Autor:

Američki predsjednik Donald Tramp je u svojoj poruci na društvenoj mreži "Tviter" proglasio uspjeh sinoćnjih napada na Siriju porukom "zadatak obavljen" zbog koje je "zažalio" njegov prethodnik na toj funkciji Džordž Buš.

0
A- A A+

"Sinoć je izvršen savršen udar. Zahvaljujem Francuskoj i Britaniji na mudrosti i moći njihovih armija. Rezultat nije mogao biti bolji. Zadatak izvršen", napisao je Tramp na svom profilu na društvenoj mreži "Tviter".

U maju 2003. godine tadašnji američki predsjednik Džordž Buš stajao je na bini na nosaču aviona ispod velikog transparenta "Zadatak obavljen" i objavio je da su "okončane veće borbene operacije u Iraku", samo šest mjeseci nakon početka invazije.

Međutim, pošto je rat u Iraku trajao još dugi niz godina taj transparent je postao simbol pogrešnih procijena i grešaka SAD u tom dugom i skupom sukobu, a Buš je izložen žestokim kritikama.

Nakon raznih objašnjenja, Bijela kuća je na kraju saopštila da se fraza "Zadatak obavljen" odnosila na to da je posada nosača obavila svoju desetomjesečnu misiju, a ne na završetak vojnih zadataka u Iraku.

Buš se u oktobru 2003. godine distancirao od bilo kakve povezanosti sa porukom "Zadatak obavljen". Prema njegovim riječima, Bijela kuća nema nikakve veze sa transparentom.

"Sigurno je da smo platili cijenu jer nismo bili određeniji na tom transparentu", izjavila je bivši portparol Bijele kuće Dejna Perin 2008. godine.

Ostale vijesti