• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Venger odlazi iz Arsenala - na svoj način!

Autor mondo.rs

Francuski trener saopštio je da će se posle 22 godine povući sa klupe "tobdžija".

Arsen Venger vodiće ekipu Arsenala na još sedam, najviše osam utakmica, a onda - konačno - prepustiti mesto nekom drugom.

Legendarni francuski stručnjak, koji ima 68 godina, oglasio se saopštenjem, uoči utakmice protiv Vest Hema (nedelja, 14.30).

"Posle pažljivog razmatranja i razgovora unutar kluba, osećam da je pravo vreme da se povučem sa klupe Arsenala", rekao je Venger.

"Zahvalan sam što sam imao privilegiju da služim klubu tako mnogo godina. Radio sam to sa punom posvećenošću i integritetom. Želim da se zahvalim članovima stručnog štaba, igračima, upravi i navijačima, koji ovaj klub čine tako posebnim", dodao je Venger.

On je u klub iz severnog Londona stigao septembra 1996. i za 22 godine osvojio 10 važnih trofeja - tri Premijer lige i sedam FA kupova.

Arsenal je trenutno šesti na tabeli, bez šansi za neku od prve četiri pozicije, ali Venger svom nasledniku može da ostavi mesto u Ligi šampiona, ako kroz polufinalni dvomeč protiv Atletiko Madrida i eventualno finale protiv Marseja ili Salcburga, osvoji Ligu Evrope.

Posebnu poruku uputio je navijačima.

"Apelujem da ostanu uz tim i pomognu da uspešno završimo sezonu. Svim zaljubljenicima u Arsenal - starajte se o vrednostima ovog kluba. Moja ljubav i podrška zauvek".

Nema sumnje da je Arsenal bio najjači i igrao najbolje u prvih nekoliko Vengerovih sezona, kada je imao iskusnu i jaku odbranu (Simen, Adams, Kion, Dikson, Vinterburn, kasnije Kempbel, Ešli Kol...), sastavljenu od domaćih igrača, čvrst i siguran srednji red (Vijera, Parlor, Peti) i brze i ubojite ofanzivce (Rajt, Bergkamp, Anelka, Overmars, Ljungberg, Anri, Viltor, Pires...).


Prvu titulu, preciznije "duplu krunu", Venger je uzeo u svojoj drugoj sezoni (1997/98), kada je na proleće nadoknađen veliki bodovni zaostatak za Mančester junajtedom.

Druga "dupla kruna" stigla je na "Hajberi" 2002. godine, dok je treća i do danas poslednja titula osvojena 2004. Uradili su to popularni "Nepobedivi", koji su u 38 mečeva nanizali 26 pobeda i 12 remija.

Najveći uspeh na evropskoj sceni bio je plasman u finale Lige šampiona 2006, kada je Arsenal izgubio od Barselone 1:2.

Venger se sa "tobdžijama" 19 sezona zaredom takmičio u Ligi šampiona, u Premijer ligi je 20 puta zaredom bio u Top 4, ali oba niza prekinuta su prošle godine, osvajanjem petog mesta u prvenstvu.


U njegovoj eri klub se sa "Hajberija" preselio na novi "Emirejts" stadion, na početku sezone 2006/07. Tada je već uveliko bila na snazi restriktivna transfer politika, Arsenal je zbog troškova izgradnje stadiona prodavao svoje najbolje igrače, neretko direktnim konkurentima, a dovodio je mlade i neproverene snage, u nadi da će ih Venger izbrusiti u nove bisere.

DALEKO ISPRED SVIH

Venger je sa nepune 22 godine kontinuiranog rada, trenutno bez premca u Premijer ligi i kompletnom engleskom fudbalu. Istog trenera duže od sedam godina ima samo četvrtoligaš Eksiter, dok najveći staž među menadžerima elitnog ranga, posle Vengera, imaju Edi Hauv (Bornmut) i Šon Dajš (Barnli) - po pet i po godina.

Takav pristup nije se pokazao plodonosnim.

"Tobdžije" su bile bez trofeja punih devet godina, koliko je prošlo između osvajanja FA kupova 2005. i 2014, a liga se pokazala previše teškom i u poslednjih nekoliko sezona, iako je Venger ponovo počeo da dovodi renomirane igrače, poput Ozila, Sančeza ili nedavno Obamejanga.

Podsetimo i da su doživeli sedam uzastopnih eliminacija u osmini finala Lige šampiona...

Mnogi će reći da je trebalo da ode ranije, u najgorem slučaju pre godinu dana, kada je deo navijača organizovao i proteste sa tim zahtevom. Međutim, Venger je, kao u evergrinu Frenka Sinatre, nastavio da radi "na svoj način". Tako će i otići.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC