• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stručni ugao: Nemoć CSKA i šta čeka Luku u NBA

Autor mondo.rs

Dan posle završetka Fajnal-fora, sa Marinom Sedlačekom razgovarali smo o najjačim utiscima Fajnal-fora. O trijumfu Reala, finalu "novog" Fenera, krahu CSKA, koncepciji Žalgirisa i prvoj zvezdi turnira - Luki Dončiću.

 Stručni ugao: Nemoć CSKA i šta čeka Luku u NBA Izvor: MN PRESS

Proteklih nekoliko dana Beograd je bio dom evropske klupske košarke, u kojem je Stari kontinent dobio novog prvaka - Real Madrid.

U razgovoru za MONDO uoči Fajnal-fora, trener i NBA skaut Marin Sedlaček najavio je da Madriđani dolaze u Beograd u odličnom trenutku i to je dokazano i na terenu, gde su "kraljevići" u petak pobedili CSKA, a u nedelju i branioca titule - Fenerbahče.

U osvrtu na finale i čitav turnir u Štark areni, direktor kampa "Košarka bez granica" "locirao" je za MONDO razloge zbog kojih je španski tim ponovo na vrhu.

"Iz nekog sportsko-košarkaškog instinkta iz prethodnih godina, Real mi je bio blagi favorit. Pre svega zato što Fenerbahče nije bio isti tim od prošle godine i promene nisu bile adekvatne da nadomeste odlazak Bogdana Bogdanovića i Ekpea Juda. Mislim da je plasman Fenerbahčea u finale stoga veliki uspeh, jer su im dvojica igrača otišla u NBA", počeo je Sedlaček.

"Sa druge strane, Real je tokom sezone došao u specifičnu situaciju sa povredama Ljulja, Kuzmića, Rendolfa, Kampaca, Ajona, Rudija, pa i Dončića i uspeli su da naprave dobru hemiju ekipe, jer su svi bili zadovoljni ulogama do Fajnal-fora, svi su imali dovoljno prostora da se iskažu i niko nije bio nezadovoljan minutažom. Šlag na tortu bio im je povratak Ljulja u njihovoj već velikoj rotaciji".

"Real je imao mnogo teži put do finala, eliminisao je PAO i pobedio ga u Atini, morao je da u Beogradu eliminiše CSKA, koji je bio prvi u ligaškom delu, a potom i da dođe u finale kojem je Fenerbahče bio favorit prema projekcijama onih kojima su naši košarkaši bili bliži. Mislim da su i u Fenerbahčeu bili svesni da Real nije isti tim kao prošle godine - i zbog atmosfere i zato što im niko ne fali, čak su se i pojačali".

Izvor: MN PRESS



Upitan za tok i ishod finalne utakmice, Sedlaček je istakao nekoliko "prelomnih" faktora.

"Nisam mogao da predvidim neke stvari, da će Jan Veseli za dva minuta napraviti dva faula, da će napraviti na kraju nesportsku, a bio sam siguran da Bobi Dikson ne može da ponovi svoju partiju iz meča protiv Žalgirisa, jer je ipak sa druge strane bio Real. Nisam gledao statistiku i nisam verovao da Fener može da pobedi ako ne da 80 poena, dok je sa druge strane morao da 'zadrži' Real tokom celog meča na učinku iz druge četvrtine (17 poena), što je teško".

"Real je 'otvorio' tu deonicu šutem za tri 4/5 i iako nisu trojke rešavale, taj faktor i samopouzdanje u odbrani dao im je prednost u tranziciji. Uz to, imali su i neviđenu prednost u skoku u napadu, gde je odsustvom Veselog Fenerbahče pod košem ostao bez igrača koji bi pravio 'višak' i stvarao šanse za drugi ili treći napad. To se jako retko dešavalo, dok je Tavares na drugoj strani delovao kao strašilo. Deluje da je nađena prava mera u njegovoj igri, dobio je samopouzdanje, a podsetimo da je došao u klub bogom dan, da im pomogne u svim promenama koje su imali. Istovremeno, Fener nije mogao da 'izvuče' više od Melija na poziciji 'pet', koji je odigrao možda i meč karijere, ali su podbacili oni od kojih se očekivalo da daju poene".

Izvor: MN PRESS



Posebno je istakao još dvojicu igrača Madriđana.

"Mislim da je i protiv CSKA i sinoć 'iz senke' iskočio Trej Tomkins. Na stranu partija Fabijana Kozera, koji takođe za mnoge neplanirano istupio. Odavno nisam video takvo samopouzdanje nekog francuskog igrača u finalima".

Naravno, u razgovoru o trijumfu Reala neizbežno je posebnu pažnju posvetiti Luki Dončiću, koji odlazi iz Beograda sa titulom prvaka Evrope i četiri individualna priznanja - "Rising star" Evrolige, član idealne petorke, MVP Fajnal-fora i MVP sezone Evrolige.

"Dončić i NBA? Za početak - ko će ga odabrati..."

Izvor: MN PRESS

Uz konstataciju da je kvalitet vunderkinda iz Ljubljane nesporan, Sedlaček je našao i zamerku igri mladog Slovenca u finalu.

"Sa trenerskog ugla nisam bio zadovoljan Dončićevom završnicom u finalu. U 4/4 mislim da je ispoljio neke dečije bolesti, jer ima 19 godina i ovo mu je prvo finale. Na tome će morati mnogo da radi i nije pokazao u teškim trenucima maksimalni nivo adaptacije za nekoga ko je izvanredan talenat. Ne znam da li bi bio MVP da je Fener dobio, ali imajući u vidu celokupnu sezonu potvrdio je zrelost i kvalitet koji poseduje. I upravo zato nisam bio zadovoljan. Jeste da se dešava da trpi 'batine', to mu se događalo i ranije u Evroligi, kao i protiv Zvezde, i jeste da sve to treba izdržati i sačuvati se za igru na obe strane terena, ali mislim da on mora da radi na jednoj stvari - na unapređenju pas igre. Ne na asistencijama, nego na pas igri. U nekom sistemu u NBA on neće imati toliko prostora da iz pet-šest driblinga kreira situaciju i da šutira".

Skauta Filadelfije pitali smo i pitanje koje interesuje mnoge - koliko Dončić može u NBA ligi sada, a koliko u budućnosti?

"Mnogo toga će zavisiti od toga ko će ga draftovati. Očekujem, kao i bukmejkeri, da će biti u prva tri odabrana igrača, a ostalo zavisi od ekipe i konferencije. Imamo polarizaciju istočne i zapadne konferencije, a nivo njegove adaptacije zavisiće, na primer, i od toga na kojoj strani će igrati, jer se zna da ekipe na Zapadu igraju brže nego one na Istoku. Takođe, znamo i da na draftu prve biraju dve ekipe koje su u fazi izgradnje novih timova (Finiks i Sakramento), kao što znamo i da je trećeplasirana (Atlanta) u totalnom formiranju novog tima. U skladu s tim, njegova uloga će morati da se modifikuje zbog pravila, načina igre, a i zbog toga što će oni hteti da ga maksimalno iskoriste, gde god da ode. On je igrač koji će momentalno moći da pruži doprinos i to je trenutno njegov najveći kvalitet u odnosu na koledž igrače".

"Trebalo bi sačekati da vidimo gde će završiti, koliko će ga prihvatiti, ne daj bože da se dogodi povreda ili da bude limitiran minutažom... Sigurno da će ovo leto za njega biti važno, da bi adaptirao telo, svoje brzinske sposobnosti, igru licem, igru leđima... Ima tu još elemenata, osim njegovog kvaliteta i stabilnosti, koju je pokazao i dokazao".

"CSKA i profesionalci po primanjima"

Neposredno pre početka finala, CSKA je kao prvoplasirani iz ligaškog dela doživeo potpuni krah u Areni i izgubio u utakmici za treće mesto protiv Žalgirisa. U jednom momentu bilo je i više od 20 razlike u korist Litvanaca, ali su "armejci" doprinosom rezervista uspeli da se vrate i da "zakuvaju" završnicu.

"Kao što sam i rekao u najavi Fajnal-fora, CSKA je ekipa sastavljena dovedenim profesionalcima, koji nisu 'surovi' profesionalci, jer pokazuju nemoć. Momenat u kojem je Hajns (ramenom) udario Micića dogodila se kulminacija nemoći ruskog tima. Na stranu njihovih sedam i po minuta bez koša iz igre u trećoj četvrtini. Hemija u toj ekipi apsolutno ne postoji, a izgubljena je nit i organizacija onog trenutka kada je otišao Miloš Teodosić i njegov 'backup' Aron Džekson. Jeste im falio Vesterman i imali su povređene, ali je njihov odnos pokazao da su pojedinci u toj ekipi profesionalci po primanjima, a ne po odnosu i to se pokazalo u četvrtoj četvrtini, kada je Itudis, slučajno ili namerno, ubacio na teren trojicu ruskih igrača, Kulagina, Fridzona i Antonova i oni su napravili preokret i došli u situaciju da utakmica bude neizvesna".

Sedlaček kaže da je Žalgirisov pad delimično nastupio i kao posledica katastrofalne igre CSKA u trećoj četvrtini. Prosto, i "Litvanci" su ostali iznenađeni onim što su videli.

"Žalgiris je sigurno slabija ekipa od CSKA i da je veliku razliku napravio na poluvremenu pitanje je da li bi dobio utakmicu. CSKA je kasno krenuo i nije imao vremena, a Žalgiris je verovatno bio iznenađen velikom razlikom, bez obzira na to što je to bio meč za treće mesto. Obično je CSKA dobijao te utakmice, a sad se sve srušilo od polufinala. Da li je to kob ili šta, ali im to nije prvi put. Očigledno da pri dovođenju pojedinaca nije sve stvar novca, već i ljudskog faktora, a taj faktor je presudan u ovakvim turnirima. Pokazalo se da je i trijumfovao tim koji je sve to ukomponovao".

"Sve ekipe su igrale sličnu obranu, sa mnogo preuzimanja. Ekipe koje su imale univerzalce, sposobne da pokriju više pozicija, to su i koristile i u skoku u napadu i u igri leđima i to je možda vizija nekog trenda u budućnosti. I profesor Nikolić je osamdesetih rekao da je budućnost košarke da se igra na svim pozicijama. To se potvrđuje i ovim Fajnal-forom", kaže Sedlaček.

Komentarišući uspeh ekipe Šarunasa Jasikevičijusa i njenu sezonu za pamćenje, Sedlaček ističe opredeljenost Žalgirisa da koristi što više litvanskih igrača.

"Imali smo Žagiris kao tim sa domaćim igračima, dok su ostali bili konglomerat najboljih košarkaša iz evropskih zemalja i Amerikanaca. I to može da bude tema za razmišljanje - kako napraviti šampionsku ekipu, a da imaš bar polovinu igrača iz svoje zemlje, jer ove ekipe ne predstavljaju svoju zemlju i to znači da reprezentativna košarka iz tih uspeha ne 'crpi' uzdanice za budućnost. Da se ne vraćam na Turke, na Ruse, ali generalno nema perspektivnih igrača".

"Francuz je bio MVP finala, iako nema francuskih ekipa u Evroligi i to takođe govori o nedostatku poverenja u mlađe igrače, odnosno manjkavosti u stvaranju šansi budućim igračima da dobiju prostor. Španci imaju domaće igrače, trio Ljulj - Fernandez - Rejes, ali to su igrači koji zajedno imaju više od 100 godina. Real ima Justu, Radončića i možda i potencijalni kvalitet u njima, ali pritisak rezutlata je odvukao fokus sa razvijanja domaćih igrača. Svi mi znamo Higinsa, De Koloa, Vonamejkera, Vestermana, sada smo dobili i neka 'nova' imena, ali nema mnogo iznenađenja", zaključio je analizu Sedlaček, u razgovoru za MONDO.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC