Firma iz BiH ponovo zaustavlja Folksvagen?

Autor:

Proizvođač autodijelova "Prevent" iz BiH, povećao je Folksvagenu cijenu čak 10 puta, tako da bi mogao po drugi put da zaustavi proizvodne trake njemačkog automobilskog giganta.

0
A- A A+
volan, air bag, golf, folksvagen, Foto: Mondo/Stefan Stojanović

U sporu između dvije kompanije koji traje od 2016. godine, Prevent grupa je, prema pisanju "Menadžer Magazina", stavila Folksvagen pred novo iskušenje povećanjem cijene ugovora o nabavci za 10 puta.

Ubrzo nakon što je Prevent preuzeo filijalu za automobilsku industriju Noje Halberg Gus (NHG) sa sjedištem u Zarbrikenu, ova kompanija ispostavila je svojim klijentima nove cijene: umjesto 90 miliona evra koliko je ranije dogovoreno, NHG traži 900 miliona evra za ugovor o sanbdijevanju, navodi magazin, prenosi portal Indikator.ba.

Njemački mediji pišu kako je to opasno za Folksvagen i moglo bi još jednom da zaustavi proizvodnju u VW-u, kao što je to bilo prije dvije godine.

Tada su dva najuglednija njemačka dnevna lista, "Zidojče cajtung" i "Frankfurter algemajne cajtung", pisali da je njemački automobilski koncern morao da pristane na brojne ustupke, recimo da u narednih šest godina nabavlja dijelove iz kćerki-firmi Preventa.

Tagovi:

Ostale vijesti