Banjaluka: Javna rasprava - obična farsa

Javna rasprava o Nacrtu Regulacionog plana za centar Banjaluke održana je danas u Banskom dvoru, a prema mišljenju članova Centra za životnu sredinu bila je obična prezentacija, bez dijaloga.

Banjaluka: Javna rasprava - obična farsa Foto: MONDO/ Dragana Božić

Rasprava koja je trajala nepuna tri sata sastojala se od predstavljanja Regulacionog plana, izlaganja primjedbi pristiglih pismenim putem kao i obrazloženje usvajanja ili neusvajanja istih.

Kako navode u Centru za životnu sredinu, kada je došao red na usmena pitanja veliki broj prisutnih građana ostao je uskraćen za odgovore.

„Cilj ove rasprave, izgleda, nije bio da se saslušaju građani, jer niko nije dobio konkretan odgovor na postavljeno pitanje. Smatram da je cilj bio samo da se legitimizuje i legalizuje postojeći plan i zadovolji proces koji je zakonom propisan. Način na koji su se iz Gradske uprave odnosili prema prisutnima pokazuje nezainteresovanost za stvarne potrebe ovih građana,“ rekla je za MONDO Jelena Brkić iz Centra za životnu sredinu.

Ona je posebno istakla "bahatost načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodana Stanarevića, koji je zbog privatnih obaveza napustio raspravu prije završetka".

Brkićeva naglašava da kada je riječ o konkretno zelenoj površini između Narodne skupštine i Narodnog pozorišta nije jasno objašnjeno šta će se desiti sa tom lokacijom, na kojoj je prema planu bila predviđena gradnja objekta.

„Po mom shvatanju ta lokacija biće ponuđena kroz konkursno rješenje, ali to ne znači da će ostati zeleni prostor. Malo šta je jasno objašnjeno ovim planom, a problem je i što firma IG koja je pripremila plan i branila stavove nije bila adekvatno pripremljena za javnu raspravu.  Ovo nije bila javna rasprava nego prezentacija, koju smo tražili u toku javnog uvida, ali smo je dobili tek danas, dok rasprave nije ni bilo“, naglasila je Brkićeva.

Naša sagovornica dodaje da na konkretno pitanje da li je sukob interesa da firma IG bude nosilac izrade Regulacionog plana nije dobila odgovor.

„Očito je da ovdje postoji sukob interesa, jer je sadašnji načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, dao ostavku na mjesto direktora IG-a i došao na sadašnju poziciju“, istakla je Brkićeva i zaključila da je ovo jako loš Regulacioni plan, kao i javna rasprava.

Betonom protiv zelenog grada

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičič prije rasprave rekao je da ovim Regulacionim planom Banjaluka nastavlja ono što je rađeno tridesetih godina prošlog vijeka.

"U predviđenom rješenju ima mnogo dobrih prijedloga, posebno jer se predviđa čitava nova osovina koja mijenja centar grada i nastavlja se na ono što je rađeno tridesetih godina prošlog vijeka", rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, ističući da je riječ o izuzetno važnom prostoru.

Banjaluka, centar Foto: MONDO/Željko Svitlica

Ivan Rašković, gradski arhitekta, komentarišući primjedbe da će u centru grada biti manje zelenila, naglasio je da prema planu zelene površine nisu redukovane, već, naprotiv, planski su proširene.

"Na potezu od spomenika banu Milosavljeviću prema podzemnim garažama planirana je velika aleja, a postojeće zelene površine ne samo da ostaju, nego su sada i povećane.  Nijedna zelena površina koja prethodno nije bila predviđena za gradnju nije “osvojena”. Centar grada je živo mjesto koje ima svoja ograničenja, ali ono što je na sceni jeste unutrašnji rast grada", dodao je Rašković.

Kako je kazao, urbanistički parametri su poštovani po ugledu na svjetske metropole, a potrebama razvoja grada izašlo se u susret na primjeren način.

"Nigdje ne postoji razvoj grada gdje se svi slažu u potpunosti. Važni su interesi i građana i investitora i države i svi moraju da nađu kompromisnu tačku", dodao je Rašković.

Izvor: Mondo.ba

Ipak, iz Centra za životnu sredinu ističu da ovu situaciju neće lako pustiti.

„Poslaćemo dopis da sve što je danas pitano bude i odgovoreno. Ovom javnom raspravom je formalno zadovoljen proces da se Regulacioni plan nađe pred gradskom skupštinom, ali ako bude interesa građana, a mi ga već imamo, može se osnovati inicijativa kojom bi se oborio“, rekla je Jelena Brkić.

Ostale vijesti