• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Talas #6: Zanat je zakon!

Autor mondo.ba

Iz štampe je nedavno izašao šesti broj vašeg i našeg omiljenog časopisa, posvećenog stvaraocima i stvaranju. Prelistali smo ga, evo šta piše...

 Talas #6: Zanat je zakon! Izvor: Siniša Stanić/MONDO

"Vidio sam smrt moćnog čovjeka, ubila ga je tuga, vidio sam možda, ubistvo iz daljine, vidio sam ljudsku mržnju, a mislio sam, kao opsjednut, samo na jedno: da li mu je posljednja misao bila osveta ili ljubav? Kao da je o tome visio sav moj život. Odlučio sam se za ljubav…"

Ove riječi velikog Meše Selimovića otvaraju šesti broj časopisa “Talas”, čiji je temat ovoga puta – ZANAT. Sjajnom Meši zanat je bio ljubav i pisanje, a novi “Talas” nam unutar svojih korica donosi pregršt inspirativnih priča o zanatlijama i zanatu.

Časopis otvara priča o Zoranu Kuvaču, “čarobnjaku za gitare iz Kozarske ulice”, majstoru za izradu vrhunskih španskih gitara, čiji su unikatni instrumenti iz Banjaluke stigli u neke od najudaljenijih dijelova svijeta, a sviraju ih neki od najvrsnijih klasičnih gitarista.

Tu je i priča o Goranu Arseniću iz Kotor Varoša, umjetniku koji sa kožom čini čuda, čovjeku koji je posao obućara zamijenio zvanjem vrhunskog majstora za tapaciranje automobila.

Slijedi razgovor sa Aleksandrom Crnobrnja Ivanković, ženom koja stoji iza Golden Imaginarium Design studija, koji se bavi izradom i prodajom jedinstvenih dizajnerskih proizvoda, od odjeće, preko modnih dodataka, do namještaja i igračaka.

Intervju epskih razmjera, vođen na zemljačkoj osnovi, sa muzičkim producentom i majstorom zvuka Ninoslavom Tikijem Dobrijevićem, nastao je iz pera majstora novinarstva Branislava Čupe Predojevića. Tiki u razgovoru sa Čupom govori o tome kako je kao klinac naložen na metal muziku preko Vojne akademije stigao do pozicije čovjeka koji se bavi poslom, za koji kaže da je najnesrećniji mogući spoj zanatnije i kreativca, ali ga ne bi mijenjao ni za jedan drugi na svijetu.

Superdivni tekst o tome kako doktori, bankari, menadžeri i PR magovi u Francuskoj masovno napuštaju svoje “bullshit jobs”, kako bi radili kao pekari, stolari, vodoinstalateri… i bili neuporedivo sretniji, donosi nam Slađana Nina Perković, autorica sada već kultne knjige “Kuhanje”.

Slijede tekstovi o fabrici šivaćih mašina Singer, koja je u jednom trenutku počela da proizvodi oružje za američku vojsku, o poznavanju fudbala kao zanatu koji se prenosi s koljena na koljeno, kao i intervju sa Petrom Bilbijom, “banjalučkim Leonardom da Vinčijom”, čovjekom koji je u isto vrijeme umjetnik, montažer, kompozitor, profesionalni pilot, paraglajder, majstor zavarivanja i nesuđeni zubar…

Slijedi razgovor sa dvije žene, zaljubljenice u pop kulturu, kritiku, Banjaluku i internet radio. Dijana Gajić i Nataša Novaković pokrenule su internet "podcast" pod imenom “Prosječna publika na brodu Artartik”, u kojem opušteno “sjeciraju” serije, knjige, muzičare…

U Talasu #6 možete pročitati i sjajan tekst Gorana Dakića o profesorima i profesorskom zanatu, a list zatvaraju stihovi, a koga drugog nego Jorgovanke Tartuf, koja u pjesmi “Jesam”, kada je pitaju u šta vjeruje, između ostalog odgovara:

“u crveno nebo
krmeće oko
pečen krompir…”

Talas #6 možete kupiti u knjižarama “Kultura”, kao i u internet knjižari izdavačke kuće Imprimatur.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop