• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rumenige za svjetske tajkune u njemačkom fudbalu

Autor mondo.rs

Predsjednik Bajerna založio se za ukidanje popularnog "50+1" pravila, po kome su većinski vlasnici klubova njihovi registrovani navijači.

Karlhajnc Rumenige izjavio je u Majamiju da će njemački klubovi "platiti cijenu" ako i dalje budu sprečavali ulazak velikih investitora, bilo da je riječ o pojedincima ili grupama, kakve u današnje vrijeme posjduju klubove u Engleskoj, Španiji, Italiji ili Francuskoj.

Trideset šest klubova prve i druge Bundes lige u martu je glasalo da pravilo "50+1" ostane na snazi, a ono sprečava da bilo koji akcionar uspostavi kontrolu nad donošenjem odluka, a samim tim i funkcionisanjem kluba.

"Ili ćemo početi da funkcionišemo kao naši konkurenti, ili ćemo platiti cijenu što tako ne radimo. Svi su zabrinuti i plaše se da ćemo prestati da budemo konkurentni ako otvorimo tržište. Potpuno je suprotno, Njemačka bi od toga imala korist", rekao je predsednik Bajerna.

Najveći njemački klub se 75 odsto nalazi u vlasništvu svojih navijača - registrovanih članova, a preostalih 25 odsto dionica ravnomjerno je raspoređeno na tri sponzora, kompanije "Adidas", "Audi" i "Alijanc".

Rumenige se založio za predlog Ajntrahta iz Frankfurta, da svaki klub pojedinačno odlučuje da li će nastaviti da funkcioniše prema pravilu "50+1", primetivši da Bajer Leverkuzen, Volfsburg, Hofenhajm i RB Lajpcig već imaju drugačiju vlasničku strukturu.

Propisi u njemačkom fudbalu omogućavaju licu ili kompaniji da preuzme kontrolni paket dionica, ukoliko su prije toga 20 godina u kontinuitetu finansirali jedan klub.

Prvog čovjeka Bajerna evidentno "svrbi" to što u Ligi šampiona treba da se nadmeće sa Pari sen Žermenom ili Mančester sitijem, iza kojih stoje arapski milijarderi, ali isto tako u Evropi postoji mnogo klubova koji se nisu usrećili kada su prešli u ruke stranaca.

Zanimljiv tekst sa portala "Dojče vele", u kome se navode dodatni argumenti za očuvanje principa "50+1" možete pročitati OVDJE.

Tagovi

BM

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC