• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Engleski fudbaleri konzumiraju "supstancu" koja je zabranjena u EU, a normalno se prodaje u BiH, čak i djeci!?

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Brojni fudbaleri u Engleskoj poput Džejmija Vardija, Denija Marfija, Markusa Rašforda, Viktora Lindelofa, Barnarda Traorea uhvaćeni su kako konzumiraju "snus", koji je zabranjen u Evropskoj uniji, a normalno se prodaje u Bosni i Hercegovini.

 Engleski fudbaleri konzumiraju snus, legalan u BiH Izvor: YouTube/Screenshot

"Snus" je materija koja sadrži tri puta više nikotina od cigarete i izaziva zavisnost i zdravstvene posljedice, naveo je engleski "Atletik", a prenio sarajevski "Kliks".

Proziveden je prvi put u Švedskoj početkom 18. vijeka, ponekad se naziva i švedskim, čiji originalni brend postoji od 1822. godine.
Gotovo svi brendovi švedskog snusa sadrže mljeveno lišće duhana, vodu i natrijum karbonat, a mogu imati i različite arome poput mente.

Snus je ilegalan u svim državama EU osim logično Švedske, ali i Australije i Novog Zelanda, a od Bregzita i u Velikoj Britaniji.
Sadrži čak 30 hemikalija i ima tri puta više nikotina od cigareta. Djeluje stimulativno i daje dodatni fizički i mentalni podsticaj, a ono što je počelo kao rješenje za živce, na kraju može da postane i bolest zavisnosti zbog čega su mnogi igrači potražili pomoć.
Među njima i neimenovani reprezentativac Engleske.

"To je kuga. Mnogi igrači ga konzumiraju. Čak i na klupi za rezervne fudbalere", prenio je sarajevski portal pisanje engleskog "Atletika".

Na kraju, pomenuti medij navodi i zaključak da su mnogi postali oprezni sa "snusom" jer čak navodno može da dovede i do pet različitih bolesti raka.

Kakvo je stanje u BiH?

"Snus" je dostupan u trgovinama u Bosni i Hercegovini, a koriste ga i djeca, prenijela je Radio-televizija Republike Srpske u tekstu iz prošle godine.

"U zemljama u okruženju, ali i u Srpskoj, djeca koriste "snus" duvanski proizvod u vrećicama poput čaja. Manje poznat na našem prostoru, postao je regionalni problem i izazvao veliku paniku, posebno među roditeljima i nastavnicima. Lako je dostupan u trgovinama, jer nije na listi zabranjenih proizvoda, a veoma je opasan, izaziva zavisnost i bolesti", piše RTRS.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zemo

Gdje ima to da se kupi?

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC