• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve su jači: Strelac ONOG gola iz Rusije došao u Bajern

Autor mondo.rs

Alonso, Lam, Vidal su otišli, uskoro će Riberi i Roben, možda i Levandovski. Bajern uporedo dovodi mlađe igrače i naredne sezone izgledaće bitno drugačije.

Samo od leta 2017. do danas, Bajern Minhen napustili su redom Ćavi Alonso (36), Filip Lam (33), Mehdi Benatija (30), Arturo Vidal (31), Holger Badštuber (28), Sebastijan Rudi (28), Daglas Košta (27), dok je najmlađi među njima, Huan Bernat (25), bukvalno oteran za simboličnu sumu od pet miliona evra nakon što se zamerio moćnicima koji vode klub.

Na kraju ove sezone, istim putem krenuće još dvojica legendarnih fudbalera ovog kluba, nerazdvojni Frank Riberi (36) i Arjen Roben (35), izvesno je da Bavarci neće otkupiti ugovor Džejmsa Rodrigeza (27), koji će biti vraćen Realu, a nije nemoguće da im se pridruži još neko iz "starije garde", poput Rafinje (33), Havija Martineza (30), Matsa Humelsa (30), Džeroma Boatenga (30), pa i samog Roberta Levandovskog (30)…

Čovek kom je poverena ova retko viđena smena generacija u najtrofejnijem nemačkom fubalskom klubu, sportski direktor Hasan Salihamidžić (42), nastavio je ove srede da popunjava upražnjena mesta u svlačionici dovođenjem daleko mlađih fudbalera.

Svetski šampion i strelac zvanično najlepšeg gola letošnjeg Mundijala u Rusiji, Benjamin Pavar (22), postaće fudbaler Bajerna narednog leta, kada će biti realizovan njegov transfer iz Štutgarta vredan 35 miliona evra.

Visoki Pavar je po vokaciji štoper, ali je na Svetskom prvenstvu bio briljantan na poziciji desnog beka.

Benjamin Pavard
Izvor: YouTube

Najviše stranaca u istoriji Bajerna:

15 - Austrija

12 - Brazil

9 - Hrvatska

9 - Danska

9 - Francuska

8 - Holandija

6 - Švedska

6 - Turska

5 - Španija

4 - Italija

4 - Mađarska

4 - Srbija

3 - Belgija

3 - Češka

3 - Iran

***

On je treći francuski reprezentativac koji je potpisao za šampiona Nemačke, nakon što su u prethodnih godinu i po dana stigli njegovi vršnjaci, Korentin Toliso za 41,5, odnosno Kingsli Koman za 21 milion evra.

Koman, ruku na srce, od ranije nastupa za Bajern, ali je u međuvremenu ovaj klub i otkupio njegov ugovor od Juventusa, što će Pavara učiniti ukupno devetim Francuzom u dresu Bajerna.

Pre njih trojice i odlazećeg Riberija, tu su bili Valeren Ismael, Žan-Pjer Papen, Alu Dijara, Vili Sanjol i Biksent Lizarazu.

U međuvremenu, dovedena su i dvojica 21-godišnjaka iz Verdera, Niklas Sile za 20 i Serdž Gnarbi za osam miliona evra, dok je dve godine stariji Leon Gorecka iz Šalkea angažovan kao slobodan fudbaler.

Sa već ugovorenim transferom 18-godišnjeg Amerikanca, Džulijana Grina, na kom će Vankuver narednog leta zaraditi deset miliona evra, Salihamidžić je novinarima koji prate ekipu trenera Nika Kovača na zimskim pripremama u Dubaiju mogao da se pohvali i pomakom u pregovorima sa oko još kupovine još jedne projektovane zvezde svetskog fudbala - Kaluma Hadson-Odoija (18).

Čelsi je odbio prve tri ponude za tinejdžera, ali je poslednja od 39,2 miliona evra naterala i vlasnika kluba, Romana Abramoviča, da razmisli još jednom.

Paradoksalno, Bajern manje problema ima u pregovorima sa Atletiko Madridom oko transfera Lukasa Ernandeza (22), iako su Španci poručili da nisu zainteresovani i da ne nameravaju da prodaju jednog od najtraženijih defanzivaca na svetu. Ali, za razliku od Bundeslige, Premijer lige ili Serije A, u Primeri je izlazna klauzula u ugovorima fudbalera obavezna, pa bi Bavarcima pored Ernandezovog "da" za realizaciju transfera potrebno "samo" još 80 miliona evra za otkup njegovog ugovora.

Ova suma deluje mnogo, ali i nije nešto što Nemci ne mogu da plate, jer su samo prošlog leta na prodaji Košte za 40, Vidala za 18, Rudija za 16 i Bernata za pet miliona evra, napravili profit od 69 miliona evra, jer su u isto vreme pored "besplatnog" Gorecke ugovorili samo dolazak Grina iz Kanade.

Crveni dres nosila su i četvorica srpskih fudbalera, od Miloša Milutinovića rođenog 1933. godine, preko Dušana Jovanovića (1946) i Radmila Mihajlovića (1964), pa do mladog Miloša Pantovića (1996), pred kojim je veliki izazov - da iskoristi ovo podmlađivanje prvog tima i nametne se kod Kovača i Salihamidžića.

Biće zanimljivo videti da li će Karl-Hajnc Rumenige, Uli Henes, Franc Bekenbauer, Herbert Hajner, Timotius Hetges, doktor Diter Majer, Edmund Štojber, Teodor Vimer i ostali direktori, finansijeri i savetnici čija se reč poštuje u Bavarskoj ostati pri ideji da, pored Salihamidžića, podmlađeni tim vodi tandem iz Hrvatske, Niko i Robert Kovač.

Bivši fudbaleri Bajerna više puta su se tokom ove sezone nalazili pod pritiskom javnosti zbog rezultata koji nisu u skladu sa renomeom kluba i očekivanjima navijača (i funkcionera), ali je od prvog dana bilo jasno da im je poveren "potrošen" sastav, u kom i dalje jak uticaj imaju fudbaleri čiji je zenit karijere davno prošao, poput Riberija i Robena.

Da li su Kovači tu samo kao "privremena rešenja" u periodu "tranzicije" ka novom Bajernu ili deo projekta čiji se rezultati polako, ali sigurno naziru, saznaćemo verovatno u junu…

Bajern je drugi u Bundesligi sa šest bodova zaostatka za Borusijom Dortmund, dok će im naredni rival u Ligi šampiona biti Liverpul harizmatičnog nemačkog trenera, Jirgena Klopa.

Više puta u "dojče" štampi moglo je da se pročita da je, u perspektivi, upravo Klop trener kog Rumenige, Henes i ostali čekaju na "Alijanc areni".


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC