Vučić o presudi Karadžiću: Tri su stvari ključne

Autor:

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da su potpuno neosnovana očekivanja nekih da presuda Radovanu Karadžiću ima bilo kakve veze sa opstankom Republike Srpske.

0
A- A A+
karadžić Foto: AP Photo/Peter Dejong, Pool

On je istakao da neće biti nikakvog ukidanja Srpske.

Vučić je, nakon obilaska radova na zgradi RTV-a, u izjavi novinarima, rekao da je stav po tom pitanju iznio još poslije prvostepene presude Karadžiću, i da ne vidi da se išta promijenilo po tom pitanju.

"Tri su poruke ključne, a prva je da Srbija mora da gleda u budućnost i sopstveni razvoj, mora da razmišlja kako sebe i svoju snagu da izgradi. Političke snage nema bez ekonomske", rekao je Vučić.

Povodom reakcija iz regiona na presudu ratnom predsjedniku RS koje su se ticale Srpske, a ne Karadžića, poručio je onima koji maštaju da presuda može da znači ukidanje RS, da je ona dejtonska i ustavna kategorija.

Vučić je istakao da kao predsjednik Srbije, koja je garant Dejtonskog sporazuma, može da poruči da neće biti nikakvog ukidanja RS.

"To je centralno i najvažnije pitanje", kazao je on.

Treća stvar, kako je dodao, je pitanje kakav je Haški tribunal, dodajući da je o tome govorio već bezbroj puta.

KARADŽIĆU DOŽIVOTNA KAZNA ZATVORA!

Radovan Karadžić je drugostepenom presudom u Haškom tribunalo osuđen na doživotni zatvor.

Bivši lider bosanskih Srba kriv je za genocid, zločine protiv čovječnosti, za etničko čišćenje muslimana i Hrvata u BiH, za višegodišnje terorisanje Sarajeva i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Ostale vijesti