Zašto je jako važan ultrazvuk u 36. nedelji

Autor:

Ovaj ultrazvuk mogao bi da spreči mnoge hitne carske rezove, tvrde stručnjaci.

Zašto je jako važan ultrazvuk u 36. nedelji Foto: Guliver/Getty Images/kjekol

Stotine hitnih carksih rezova bili bi sprečeni, ako bi se trudnicama radio ultrazvuk u poodmakloj trudnoći, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Kembridž univerzitetu.

Rutinski ultrazvuk u 36. nedelji može da pomogne doktorima da utvrde u kom položaju je beba, čime mogu da se spreče potencijalne komplikacije na porođaju.

Tim naučnika sa Kembridža radio je ultrazvuk u 36. nedelji trudnoće 3.879 trudnica koje su prvi put rađale. Kod 179 žena utvrdili su da je beba okrenuta nogama na dole, što može da bude jako opasno, a kod polovine slučajeva nije ni posumnjano na to.

"Smatramo da bi ultrazvuk u 36. nedelji trudnoće mogao da spreči mnoge hitne carske rezove, koji se rade jer se porođaj iskomplikuje zbog toga što je beba okrenuta nogama ka dole", kaže dr Ed Vilson, dodajući da tokom prirodnog porođaja beba koja je ovako okrenuta može da se uguši.

Dijagnostikovanje ovakvog položaja na vreme, u 36. nedelji trudnoće, daje ženama šansu da pokušaju bebu da okrenu pre porođaja. Ova procedura okretanja, naravno, zahteva pomoć stručnih lica, tj. lekara i babica koji će izvršiti pritisak na stomak, kako bi okrenuli bebu.

Takođe, u slučaju da se utvrdi da je beba okrenuta "naopako", može se na vreme planirati carski rez, ali će se svakako izbeći rizične situacije i potreba za hitnim carskim rezom.

"Verujemo da bi se ovim ultrazvukom identifikovale trudnice kod kojih postoji povećana šansa za komplikacije na porođaju", kaže profesor sa Kembridža Gordon Smit.

Jedna od 25 trudnica nosi "naopako" tj. karlično postavljenu bebu, dok se kod manje od njih deset beba okrene u pravilan položaj sama od sebe, prirodno.

Ostale vijesti