Dejo: Nadam se Zvezdi koja igra Evropu stalno

Autor:

"Ako ne Liga šampiona, onda bar Liga Evrope", rekla je crveno-bijela "desetka".

Dejo: Nadam se Zvezdi koja igra Evropu stalno Foto: MN Press

Legendarni fudbaler Crvene zvezde Dejan Savićević izjavio je u Beču da je njegov nekadašnji klub plasmanom u Ligu šampiona napravio podvig.

Nekadašnja crveno-bijela "desetka" dodala je da se nada da će Zvezda u narednim godinama biti, ako ne Lige šampiona, onda bar stalni učesnik Lige Evrope.

Savićević, koji je sinoć u Beču učestvovao na prezentaciji Crne Gore u organizaciji mreže za razvoj biznisa u jugoistočnoj Evropi (SEEBDN) i bečkog dnevnika "Prese", ukazao je da je teško da klubovi iz regiona pariraju velikim evropskim klubovima, kao u vrijeme kada je on igrao za Crvenu zvezdu, koja je osvojila trofej Kupa šampiona 1991. godine, a zatim i titulu klupskog svetskog prvaka.

Tada je, podsjeća Savićević, postojala velika četvorka jugoslovenskog fudbala. koja, kaže, postoji i danas, ali je napravljen veliki jaz između bogatih klubova i klubova sa istoka Evrope.

"Zvezda je sada, poslije dugo godina, napravila sportski podvig plasmanom u grupnu fazu Lige šampiona i napravila zadovoljavajuće rezultate, tako da se nadam da će u narednom periodu uspjeti da bude, ako ne Lige šampiona, onda bar stalni učesnik Lige Evrope", rekao je predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Tanjugu.

On je, povodom učestalog nasilja na i oko stadiona na međudržavnim, klupskim ili susretima reprezentacija u svim sportovima, ukazao da na našim prostorima nismo došli to tog nivoa sportske kulture, koji postoji na zapadu, da cijele porodice dolaze na stadione i uživaju u fudbalu.

"To je kompleksno pitanje, koje je, nažalost, teško riješiti na našim prostorima", kaže Savićević i dodaje da se Fudbalski savez Crne Gore trudi da različitim akcijama privoli da roditelji sa djecom dolaze na stadione, pogotovo na velike utakmice, i utakmice reprezentacije.

On je kazao da u fudbalu manje-više nema problema, ali da se, na nekim međudržavnim utakmicama u nekim drugim sportovima, vidi da još nismo došli na taj stepen sportske kulture da bi cijele familije dolazile na stadione, kao što je slučaj u Njemačkoj, SAD, pa i Velikoj Britaniji.

Tamo su se, kaže, mnoge stvari promijenile u odnosu na prije nekoliko decenija.

"To je na našim prostorima vrlo retka slika", rekao je Savićević.

Ostale vijesti