"Evropa je naša" kažu desničari u Danskoj

Autor:

U znak protesta zbog održavanja iftara u Kopenhagenu, na kojem se okupilo oko 2.000 vernika, radikalni desničari zapalili su Kuran i uzvikivali islamofobne i ksenofobne slogane, objavila je agencija Anadolija na svom sajtu.

0
A- A A+
Foto: Screenshot/Youtube/ScandinavianContemporaryHeroes

Grupa radikalnih desničara, koje je predvodio lider partije Stream Kurs, Rasmus Paludan, zapalila je Kuran sinoć na gradskom trgu i na balkonu hotela postavila transparent s porukom "Evropa je naša".

Izvor: Youtube/ScandinavianContemporaryHeroes

Danska policija je uklonila transparente i udaljila radikalnu grupu sa gradskog trga, na kojem je tradicionalno održan iftar - večernji obrok tokom meseca Ramazana.

S druge strane, muslimanima okupljenim na iftaru poruku solidarnosti uputila je grupa Danaca, koji su u žutim prslucima stajali oko samog trga sve dok je trajao iftar.

Anadolija navodi i da je, istovremeno, sinoć u mestu Hedehusene izbio požar u Fatihovoj džamiji, udaljenoj oko 35 kilometara od centra Kopenhagena.

Vatrogasci su uspeli da spreče širenje požara, a turski ambasador u Kopenhagenu Ugur Kenan Ipek rekao je da u požaru nije bilo stradalih, ali da je pričinjena materijalna šteta.

"Od nadležnih vlasti ne očekujemo da štite samo pripadnike turske zajednice, već da štite sve muslimane od mogućih napada. Rekli su nam da žele da sarađuju s nama", naveo je Ipek.

Uzrok požara je predmet istrage.

Ostale vijesti