Šah ulazi u obrazovni sistem u Srpskoj?

Ministarstvo prosvjete i kulture RS razgovara sa Republičkim pedagoškim zavodom RS o mogućnosti uvođenja šaha u obrazovni sistem Republike Srpske.

4
A- A A+
Šah, Banjaluka, Nemanja Šipka Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Potvrdila je ovo danas ministarka za prosvjetu i kulturu RS Natalija Trivić koja je naglasila da je u toku formiranje stručnih timova, koji će od 1. jula ove godine početi sa radom na obimnoj reformi obrazovanja u RS.

"I to će biti tema, kako uvesti šah u program, da li kroz nastavne ili vannastavne programe. Tačno je da je Republički pedagoški zavod RS još 2014. godine dao saglasnost da se šah provodi kao vannastavna aktivnost," kazala je Trivić.

Poslanik Igor Žunić (SNSD) naveo je danas, tokom Aktuelnog časa u Narodnoj skupštini RS, da je i EU svojevremeno to preporučila.

"Šah bi trebalo da uđe u obrazovni sistem, ali ne kao vannastavna aktivnost, već kao izborni ili fakultativni predmet. U nekim zemljama EU , kao što je Njemačka, dio matematike je izdvojen za šahovsku kombinatoriku. Smatram da bi i u produženim boravcima trebalo da se uvede čas za ovu plemenitu igru," dodao je Žunić.

Zašto bi Republika Srpska trebalo da slijedi primjer brojnih evropskih i svjetskih zemalja, koje su se odlučile na uvođenje šaha u obrazovni sistem pročitajte u našem tekstu:

ISTRAŽUJEMO: Zašto bi šah trebalo uvesti u škole? 

Ostale vijesti