Višković: Neraskidive veze Srpske i Kosmeta

Autor:

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas u Banjaluci, na prijemu za 650 učenika sa Kosova i Metohije, da su institucije RS na raspolaganju njima i njihovim roditeljima jer su veze srpskog naroda neraskidive.

0
A- A A+
Radovan Višković Foto: SRNA

"Morate znati da ste kod braće i prijatelja, da ste dobrodošli, a želja mi je da se sa najboljim uspomenama iz Republike Srpske vratite svojim kućama", rekao je Višković u obraćanju na prijemu u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

On je zahvalio načelnicima i gradonačelnicima lokalnih zajednica u Srpskoj koji su ugostili učenike sa Kosova i Metohije.

"Republika Srpska razumije dešavanja na Kosovu i Metohiji zato što smo se, ne tako davno, suočavali sa sličnim problemima. Vi ste naši heroji na braniku otadžbine, a Vlada Republike Srpske će pomoći u odbrani srpskih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, te obezbijediti novac za izgradnju centra za djecu sa posebnim potrebama u Kosovskoj Mitrovici", dodao je Višković.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić naglasila je da trenutno u Srpskoj boravi 900 učenika sa Kosova i Metohije.

"Kod nas ste dobrodošli. Osam godina otvaramo vrata za braću sa Kosova i Metohije i na to smo izuzetno ponosni. Prvi put smo ugostili i učenike sa posebnim potrebama, što je od neizmjerne važnosti", rekla je Trivićeva.

Predsjednik Udruženja roditelja "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice Ivana Rakić rekla je da je Republika Srpska do sada mnogo puta pomogla srpski narod na Kosmetu i djecu sa posebnim potrebama.

"Omogućili ste i kvalitetan rad udruženja koje predvodim, a vjerujem da ćemo naš centar izgraditi zahvaljujući vama. Neizmjerno vam hvala za svu ljubav i pažnju, a naše veze su neraskidive", kaže Rakićeva.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije Milorad Arlov rekao je da djeca na Kosmetu žive u teškim uslovima i zato Republika Srpska čini sve kako bi im pomogla.

"Draga naša braćo sa Kosova i Metohije moramo biti zajedno, da znamo ko smo, gdje smo i koliko nas ima. Republika Srpska je sa vama i tako će i ostati", naveo je Arlov.

Centralni doček za goste sa Kosova i Metohije priređen je u Višegradu 16. juna, a u okviru ovog projekta u Republici Srpskoj boravi oko 900 najboljih učenika sa Kosova i Metohije u pratnji oko 80 nastavnika, te 26 mladih sa poteškoćama u razvoju u pratnji roditelja.

Projekat "Spojimo djecu sa Kosova i Metohije sa djecom iz Republike Srpske" realizuje Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, te lokalnim zajednicama i osnovnim školama u Srpskoj, a djeca će u Srpskoj boraviti do 23. juna.

Ostale vijesti